Quick Sign In:  

Forum: Greek Forum

Topic: Hardware τεχνικο προβλημα - Page: 1
Καλημερα στην ομαδα, απευθυνομαι κυριως στους ηλεκτρονικους της παρεας καθως το προβλημα ειναι καθαρα τεχνικο! Λοιπον...
Παω στο μαγαζι και στηνω την SR2 πανω σε μια μικροφωνικη γιατι ειχε live. Δινω εξοδο xlr σε δυο μονοφωνικα καναλια (παλι xlr). Ξεκιναω και παιζω μια ωρα, ολα καλα. Εδω να σημειωσω οτι η SR2 δεν μου ειχε παρουσιασει την παραμικρη δυσλειτουργια στους 7 μηνες που την χρησιμοποιω.
Καποια στιγμη ανεβαινει ο κιθαριστας να κανει προβες. Κλεινω εγω και κανουν κατι δοκιμες με τον ηχοληπτη για κανα δεκαλεπτο. Οταν τελειωσανε και μου ξανα ανοιγει ο ηχοληπτης φορτωνω κομματι και επαιζε παρα παρα πολυ χαμηλα και με παρα πολυ φυσημα ο ηχος μου (ενω τα master led της SR2 δειχνανε οτι εφευγε κανονικα το σημα). Μετα απο πολλες δοκιμες του ηχοληπτη, και αφου προσπαθουσε να με πεισει οτι εφταιγαν τα καλωδια μου, το controller μου και δεν ξερω κι εγω τι αλλο, κουμπωσα τα xlr μου κατευθειαν στα xlr που ερχοντουσαν στη μικροφωνικη του, και του απεδειξα οτι κατι φταιει στην κονσολα του, αφου πλεον επαιζε κανονικα. Μετα απο κανα δεκαλεπτο ψαξιμο του ηχοληπτη, και ενω ειχα ξανασυνδεθει παλι στη μικροφωνικη, πατησε ενα κουμπι και επανηλθε η ταξη.Ή τουλαχιστον ετσι νομιζα. Το κουμπι αυτο ηταν το Phantom power και το ειχε πατησει για να δουλεψει το μικροφωνο του κιθαριστα. Μολις το απενεργοποιησε ξανα επαιξε ο ηχος μου αλλα...
Εχασα το δεξι ποντεσιομετρο. Δηλαδη στα καλα του καθουμενου πλεον οταν το ανεβαζα μεχρι το 8 ηταν τελειως νεκρο (δεν ανεβαινε ουτε στο skin), και απο το 8 εως και το 10 οπου και αν το εβαζα τρεμοπαιζε σε τιμες μεταξυ 3 και 7. Δεν μπορουσα να το σταθεροποιησω με τιποτα δηλαδη σε καμια τιμη που να παιζει. Αναγκαστηκα να κατεβασω τελειως και τα 2 ποντεσιομετρα, να τα δυναμωσω με το ποντικι απο το σκιν και να παιξω το υπολοιπο της βραδιας με το cross-fader.
Επισης μου μπηκε ιδεα οτι ο ηχος που εβγαινε απ την sr2 πλεον ηταν πολυ αδειος σε συγκριση με το πως ηταν οταν ξεκινησα και πριν πατησει το phantom power.
Η ερωτηση μου λοιπον ειναι η εξης.. Καηκε το ποντεσιομετρο απο το phantom? εγινε κατι αλλο?
Εχω παραγγηλει ηδη ποντεσιομετρο, υπαρχει κατι αλλο που θα πρεπει να ελεγχθει οταν την ανοιξω? πχ πυκνωτες ή δεν ξερω κι εγω τι αλλο? προληπτικα παραγγειλα 2 ποντεσιομετρα να τα αλλαξω και τα δυο, αλλα φοβαμαι μην υπαρχουν κι αλλες φθορες που θα τις βρω μπροστα μου. Ευχαριστω για τον χρονο σας
 

Posted Wed 17 Jan 24 @ 10:49 am
PANOSVPRO InfinityMember since 2007
αν μπορει να καει κατι γενικα? ολα και τιποτα...αν και θεωρητικα δεν θα πρεπε να χεις παθει κατι ...η κονσολα του ειναι μαλλον γτπ.
σχετικα με τα ποτενσιομετρα τα τσεκαρες στο τεστ mode?

 

Posted Wed 17 Jan 24 @ 11:10 am
Οχι Πανο. Απλα το δεξι κανει αυτο που περιγραφω. Το ιδιο λαπτοπ-προγραμμα κτλ με την αλλη κονσολα παιζει κανονικα. Θα το τεσταρω το απογευμα
 

Posted Wed 17 Jan 24 @ 11:38 am
Στις μικροφωνικές στο 90% των περιπτώσεων, οι είσοδοι με σύνδεση XLR είναι είσοδοι μικροφώνων. Δεν είναι καλή τακτική να συνδέουμε εκεί κονσόλες χωρίς DI, αφενός γιατί παίζει να αρπάξουμε Phantom power, και αφετέρου η στάθμη του σήματος που βγάζουν οι κονσόλες είναι πολύ μεγαλύτερη από την στάθμη που βγάζουν τα μικρόφωνα. Ναι μεν παίζει ρυθμίζοντας το gain της εισόδου της μικροφωνικής πολύ χαμηλά, αλλά είναι προτιμότερο γενικά να συνδέουμε σε Line In , (όπου οι περισσότερες μικροφωνικές έχουν καρφιά ).

Το Phantom power είναι μια τάση 48V DC που δίνουν οι μικροφωνικές στα πιν 2-3 του xlr για να δουλέψουν τα πυκνωτικά μικρόφωνα ή τα DI που παίρνουν τροφοδοσία μέσο Phantom power . Και όπως καταλαβαίνεις, να ρίξεις 48V στην έξοδο της κονσόλας δεν είναι καλή ιδέα.

99% έχεις πάθει ζημία στην έξοδο της κονσόλας. Κανε μια δοκιμή να συνδέσεις κάπου την έξοδο της κονσόλας απο τα RCA. Αν ο ήχος από εκεί είναι οκ, τότε η ζημιά σου είναι μόνο στο αναλογικό κομμάτι της εξόδου που μετατρέπει το unbalanced σήμα σε balanced. Οπότε είναι μια σχετικά εύκολη και φτηνή επισκευή. Και κανε και ένα τσεκ και την έξοδο του Booth ...

Το ανησυχητικό είναι αυτό με τα ποτενσιόμετρα. Για λόγους που θέλει πολύ ώρα να εξηγήσω είναι εξαιρετικά απίθανο (για να μην πω αδύνατον) να έπαθε ζημιά ποτενσιόμετρο απο το Phantom power.
Αυτό που μάλλον έχει συμβεί είναι ότι τα 48V απο το κύκλωμα της εξόδου πέρασαν σε κάποια τροφοδοσία και έκαψαν κάποιον πολυπλέκτη ή κάποιον μετατροπέα ADC , κάποιο ολοκληρωμένο δηλαδή.
Αν έχω δίκιο τότε δεν θα δουλεύουν σωστά και άλλα χειριστήρια στην κονσόλα. Οπότε προτείνω να τσεκάρεις όλα τα χειριστήρια της κονσόλας σχολαστικά, κουμπιά και ποτενσιόμετρα.

Θα ψάξω το βράδυ που θα πάω στο εργαστήριο να δω αν έχω το service manual της SR2 ή της RR να στο στείλω ...


 

Posted Wed 17 Jan 24 @ 11:57 am
Λες δηλαδη οτι μπορει να μην φταιει το ποντεσιομετρο και να το αλλαξω τσαμπα? Να ειναι αλλου το θεμα?
 

Posted Wed 17 Jan 24 @ 1:05 pm
PANOSVPRO InfinityMember since 2007
dimitris_g wrote :
Λες δηλαδη οτι μπορει να μην φταιει το ποντεσιομετρο και να το αλλαξω τσαμπα? Να ειναι αλλου το θεμα?
ακριβως αυτο λεει ....και γω προς τα εκει τεινω απλα πρωτα ηθελα να αποκλεισω τα χειριστηρια μεσω του τεστ mode

 

Posted Wed 17 Jan 24 @ 1:59 pm
 

Posted Wed 17 Jan 24 @ 2:08 pm
dimitris_g wrote :
Λες δηλαδη οτι μπορει να μην φταιει το ποντεσιομετρο και να το αλλαξω τσαμπα? Να ειναι αλλου το θεμα?


Δημήτρη, με βάση τις πληροφορίες που μου δίνεις κάνω υποθέσεις ...

1) Phantom power στην έξοδο & (ίσος) παραμόρφωση στην έξοδο

Πρέπει πρώτα να τσεκάρεις αν όντος έχεις παραμόρφωση στις εξόδους και αν ναι, σε ποιες.

1α) Αν έχεις παραμόρφωση στη main Balanced έξοδο (υποθέτω ότι εκεί είχες συνδέσει), τότε το Phantom power σου έχει κάνει ζημιά στην έξοδο, και θα δούμε και πού αλλού ...

1β) Αν οι έξοδοι δουλεύουν κανονικά τότε, αφού να τη γλύτωσε η έξοδος από τα 48V, είναι απίθανο να έχεις πάθει ζημία κάπου αλλού ... αν τσεκάρεις και τα υπόλοιπα χειριστήρια και δουλεύουν κανονικά, ναι το πρόβλημα μάλλον είναι στο ποτενσιόμετρο, και μάλλον απλά ήρθε η ώρα του και δεν έχει σχέση με το Phantom power

Αν ισχύει το 1α, τότε έχουμε
2) Phantom power στην έξοδο & πρόβλημα στην έξοδο & πρόβλημα στο ποτενσιόμετρο.

Εδώ τώρα πρέπει να τσεκάρεις σχολαστικά τα όλα τα ποτενσιόμετρα τα κουμπιά και τα λεντακια της κονσόλας.

2α) αν δεν δουλεύει και κάτι άλλο, ανάλογα το τι είναι αυτό, θα φανεί από τα σχηματικά διαγράμματα του κυκλώματος που είναι το πρόβλημα. Λογικά κάποιο ολοκληρωμένο.

2β) όλα τα υπόλοιπα δουλεύουν κανονικά, τότε ναι μπορεί να είναι το ποτενσιόμετρο χαλασμένο αλλά και πάλι δεν μπορώ να φανταστώ πως το Phantom power χάλασε το ποτενσιόμετρο ...

Σε κάθε περίπτωση ΔΕΝ θα σε συμβούλευα να ξεκινήσεις αλλάζοντας το ποτενσιόμετρο. Κανε τα τεστ που σου προτείνω ώστε να έχουμε λιγότερα "αν" και περισσότερα δεδομένα στην εξίσωση.

Το service manual της RR εδώ ... είσαι τυχερός, ανέβηκε πρόσφατα πριν 1,5 χρόνο που το έψαχνα δεν υπήρχε ... λογικά SR2 και RR είναι ίδιες μέσα ...

https://www.electronica-pt.com/esquema/audio/pioneer-audio/ddj-rr-schematic-86543/view,article/









 

Posted Wed 17 Jan 24 @ 6:28 pm
Διάβασα τόσες ανακρίβειες που ΔΕΝ διάβασα όλα τα posts.

1) Το phantom power ΔΕΝ προκαλεί ζημιά αν η σύνδεση είναι ΚΑΘΑΡΑ από XLR σε XLR.
2) Το phantom power προκαλεί "παραμόρφωση" ΑΝ η σύνδεση είναι από "καρφί" ή RCA σε XLR.
Με λίγα λόγια αν το σήμα μετατρέπεται με "αντάπτορα" και όχι με σωστό τρόπο από unbalanced σε balanced ή και το ανάποδο.
3) Ανάλογα με την κονσόλα, phantom power μπορεί να έχει είτε κάθε κανάλι ξεχωριστά (στις καλές κονσόλες) είτε μια ομάδα καναλιών μαζί.
4) Αν το phantom power ενεργοποιείται σε ομάδα καναλιών, τότε αρκεί ΜΙΑ σύνδεση να είναι "λάθος" (με αντάπτορα) στο group για να δημιουργηθεί παραμόρφωση σε όλη την ομάδα.
5) To phantom power να προκάλεσε ζημιά στην κονσόλα και μάλιστα στο ποτενσιόμετρο του καναλιού το θεωρώ δύσκολο ως απίθανο. Μάλλον σύμπτωση..
6) Μπορεί το phantom power να είναι 48Volts αλλά ο τρόπος που "ταξιδεύουν" αυτά τα 48 Volts στα καλώδια και η μέγιστη ένταση (se Ampere) που δίνουν δεν είναι ικανά να κάνουν τέτοιου είδους ζημιές.
Μεγαλύτερη βλάβη μπορεί να προκαλέσει μια μπαταρία 9Volts παρά το phantom power.

Χοντρικό συμπέρασμα:
Το γεγονός της παραμόρφωσης στον ήχο όταν ενεργοποιήθηκε το phantom power δείχνει ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ, ΛΑΘΟΣ συνδεσμολογία κάπου στο όλο σύστημα (σε κάποια είσοδο της μικροφωνικής)
Ο "άδειος" ήχος λογικά ήταν κακή ρύθμιση του ηχολήπτη όταν προσπαθούσε να λύσει το πρόβλημα με το phantom power.

Προσωπικά πιστεύω οτι η όλη ιστορία με το phantom power ήταν απλά μια σύμπτωση και οτι απλά το ποτενσιόμετρο έτυχε να τα παίξει την δεδομένη στιγμή.

Υ.Γ.:
Οι είσοδοι line in στις περισσότερες καλές κονσόλες μπορεί να είναι "καρφί" αλλά ΔΕΝ είναι TS (Tip/Sleeve = Unbalanced) αλλά TRS (Tip/Ring/Sleeve = Balanced)
Ναι, στις "οικονομικές" μικροφωνικές καλό είναι η σύνδεση να γίνεται μέσω D.I. ώστε από High Z να πάμε σε Low Z σήμα.
Παρόλα αυτά, στις καλές μικροφωνικές (π.χ. DiGiCo) αυτό είναι αχρείαστο πλέον. Δηλώνεις απλά στην κονσόλα τι είναι συνδεμένο (μικρόφωνο, όργανο κτλ) και προσαρμόζεται το σύστημα αυτόματα.

Υ.Γ.2:
Πιστεύω οτι δοκίμασες ξανά την κονσόλα να επαληθεύσεις οτι το ποτενσιόμετρο εξακολουθεί και έχει πρόβλημα, σωστά;
Στο λέω γιατί ο λόγος που προκαλείται παραμόρφωση στον ήχο με λάθος συνδεσμολογία όταν είναι ενεργοποιημένο το phantom power είναι η συσσώρευση στατικού ηλεκτρισμού σε διάφορα "σημεία" του συστήματος. Αν και οι πιθανότητες είναι πολύ λίγες, μπορεί αυτός ο στατικός ηλεκτρισμός να προκάλεσε ένα προσωρινό "πονοκέφαλο" στο ποτενσιόμετρο, και πλέον να δουλεύει και πάλι κανονικά.
Το έχω δει να συμβαίνει. Όχι με κονσόλα DJ, αλλά το έχω δει..

Υ.Γ.3:
Το phantom power δημιουργεί πρόβλημα στον ήχο όταν κάποιο καλώδιο "βραχυκυκλώνει" τα Pins 1 και 3. Αυτό 9 φορές στις 10 το κάνουν αντάπτορες από καρφί σε XLR.
 

Posted Wed 17 Jan 24 @ 8:35 pm
PhantomDeejay wrote :

1) Το phantom power ΔΕΝ προκαλεί ζημιά αν η σύνδεση είναι ΚΑΘΑΡΑ από XLR σε XLR.


2) Πιστεύω οτι δοκίμασες ξανά την κονσόλα να επαληθεύσεις οτι το ποτενσιόμετρο εξακολουθεί και έχει πρόβλημα, σωστά;


1) Η συνδεση ηταν XLR σε XLR και μαλιστα με δικα μου καλα καλωδια.
2) Ναι, ακομα και σημερα ξαναδοκιμασα και κανει ακριβως τα ιδια, ολα τα αλλα δουλευουν κανονικα.
και κουμπια και knobs και ολα. Μονο τον ηχο δεν δοκιμασα γιατι δεν εχω εξοπλισμο στο σπιτι και δεν ειχα χρονο να παω αποθηκη.

Εδω να προσθεσω οτι ο Πανος μου ειπε να δοκιμασω να μπω σε service mode με το cue και το sync πατημενα. Δεν ξερω αν μπηκε οντως σε service mode αλλα οταν ανοιξε μου αναβοσβηνε το τελευταιο led του ποντεσιομετρου που δεν λειτουργει σαν να μου εδειχνε οτι εχει προβλημα εκει. (φωτο)
Αν και τωρα που το ξαναβλεπω δεν αναβοσβηνε του channel αλλα του master...
 

Posted Wed 17 Jan 24 @ 10:54 pm
Προσωπικά δεν πείθομαι τόσο εύκολα..
Όχι οτι δεν έχω λόγο να πιστέψω αυτά που διαβάζω, όσο οτι έχω δει εκατοντάδες συσκευές (από "οικιακά CD/DVD players" μέχρι πανάκριβα synths) να την "γλυτώνουν" μια χαρά από το Phantom Power.

Μπορεί και να κάνω λάθος, και να είναι αυτή η "μία περίπτωση στις χίλιες", αλλά κάτι δεν μου κολλάει..



Υ.Γ.:
Πριν κάποιος σχολιάσει τα πειράματα του κυρίου στο βίντεο (που μοιάζουν μπακαλίστικα και καθόλου επιστημονικά), ο παραπάνω κύριος υπήρξε ο βασικός FOH Sound Engineer και ηχολήπτης των Red Hot Chilli Peppers για περίπου 10 χρόνια στα Live Tour τους..
 

Posted Thu 18 Jan 24 @ 8:25 am
PhantomDeejay wrote :
Προσωπικά δεν πείθομαι τόσο εύκολα..
Όχι οτι δεν έχω λόγο να πιστέψω αυτά που διαβάζω, όσο οτι έχω δει εκατοντάδες συσκευές (από "οικιακά CD/DVD players" μέχρι πανάκριβα synths) να την "γλυτώνουν" μια χαρά από το Phantom Power.

Μπορεί και να κάνω λάθος, και να είναι αυτή η "μία περίπτωση στις χίλιες", αλλά κάτι δεν μου κολλάει..


τα "οικιακά CD/DVD players" συνήθως έχουν ένα πυκνωτή σε σειρά με την έξοδο από όπου δεν μπορεί να περάσει DC, και φαντάζομαι τα ακριβά μηχανήματα που συνήθως συνδέονται σε μικροφωνικές είναι σχεδιασμένα να αντέχουν το Phantom Power. Δεν είναι κανόνας ότι το Phantom Power θα κάνει ζημιά αλλά είναι ένα μεγάλο ρίσκο.

Τα 48V περνάνε στο + και το - του balanced σήματος μέσω αντιστάσεων 6,8ΚΩ, αρα το μέγιστο ρεύμα που μπορεί να δώσει το Phantom Power είναι 7mA. Το ρεύμα αυτό είναι πολύ μικρο και δεν μπορεί να κάψει κάποιο εξάρτημα, όταν με την λέξη "κάψει" εννοούμε την καταστροφή του εξαρτήματος απο υπερθέρμανση.
Όμως, τα 48 V/7mA μπορούν να "τρυπήσουν" κάποιον πυκνωτή ή κάποιον ημιαγωγό.
Ολοκληρωμένα μπορούν να καταστραφούν απο την εκφόρτιση του στατικού που έχουμε στα χέρια μας,
πόσα mA να μπορεί να δώσει ο στατικός από το χέρι; ... είναι η τάση πάνω από το όριο αντοχής των υλικών που κάνει την ζημιά ....
 

Posted Thu 18 Jan 24 @ 8:51 am
The Party Engineer wrote :
τα "οικιακά CD/DVD players" συνήθως έχουν ένα πυκνωτή σε σειρά με την έξοδο από όπου δεν μπορεί να περάσει DC

Και τα επαγγελματικά μηχανήματα ΔΕΝ έχουν;
Δεν ξέρω, ρωτάω..
Δηλαδή ένα οικιακό DVD player "Sharp" χρονολογίας 2008-2010 αξίας 50-100 ευρώ είχε/έχει προστασία στην έξοδο και ένας μίκτης DJM-900 αξίας 2000 ευρώ δεν έχει;

Τέσπα. Δεν είμαι ηλεκτρονικός. Αλλά κάτι εξακολουθεί να μην μου κολλάει.
Έφτασα 45, και έχω 27 χρόνια που ασχολούμαι επαγγελματικά με ήχο (με διάφορους τρόπους)
Δεν έχω δει ποτέ ζημιά σε μηχάνημα από Phantom Power. Μπορεί αυτή να είναι η πρώτη..

Και για να μην μπερδεύουμε και τους υπόλοιπους (που δεν ξέρουν) ή μπερδευόμαστε εμείς οι ίδιοι, στο Phantom Power το + συνδέεται στα pins 2 και 3.
Το - συνδέεται στο pin 1
Επειδή το σήμα balanced χρησιμοποιεί την διαφορά μεταξύ των pin 2 και 3 η ύπαρξη ίσης έξτρα τάσης σε αυτά τα pin δεν προκαλεί καμία διαφορά στον ήχο.
Γι αυτό και οι αντάπτορες που βραχυκυκλώνουν την γείωση (pin 1) με το pin 3 προκαλούν προβλήματα.
 

Posted Thu 18 Jan 24 @ 9:19 am
PhantomDeejay wrote :
The Party Engineer wrote :
τα "οικιακά CD/DVD players" συνήθως έχουν ένα πυκνωτή σε σειρά με την έξοδο από όπου δεν μπορεί να περάσει DC

Και τα επαγγελματικά μηχανήματα ΔΕΝ έχουν;
Δεν ξέρω, ρωτάω..


ο πυκνωτής σε σειρά με την έξοδο στα οικιακά audio συστήματα (όταν υπάρχει) δεν είναι προστασία για να μην μπει DC, είναι προστασία για να μην βγει DC, απλά αφού υπάρχει εκεί δεν μπορεί να μπει κιόλας
...ο λόγος είναι οτι συνήθως τα φτηνά home audio δεν έχουν συμμετρικά τροφοδοτικά (+/-/gnd) , οπότε οι τελεστικοί ενισχυτές στην έξοδο τους έχουν συνεχώς μια DC τάση στο μισό της τάσης τροφοδοσίας και το audio σήμα κάθετε εκεί πάνω σαν AC συνιστώσα. Βάζοντας ένα πυκνωτή σε σειρά περνάει στην έξοδο μόνο η AC συνιστώσα, δηλαδή το audio σήμα.

... και ναι τα επαγγελματικά συνήθως δεν έχουν γιατί ο πυκνωτής σε σερά, αλλάζει την φάση του σήματος ανάλογα με την συχνότητα ... σε balanced εξόδους δεν έχω δει ποτέ πυκνωτή σε σειρά, σε εισόδους έχω δει μόνο σε κάποια ηχεία behringer ....

 

Posted Thu 18 Jan 24 @ 10:37 am
PhantomDeejay wrote :
[quote=The Party Engineer]
Και για να μην μπερδεύουμε και τους υπόλοιπους (που δεν ξέρουν) ή μπερδευόμαστε εμείς οι ίδιοι, στο Phantom Power το + συνδέεται στα pins 2 και 3.
Το - συνδέεται στο pin 1
Επειδή το σήμα balanced χρησιμοποιεί την διαφορά μεταξύ των pin 2 και 3 η ύπαρξη ίσης έξτρα τάσης σε αυτά τα pin δεν προκαλεί καμία διαφορά στον ήχο.
Γι αυτό και οι αντάπτορες που βραχυκυκλώνουν την γείωση (pin 1) με το pin 3 προκαλούν προβλήματα.


Σωστά ... σε ένα ιδανικά πλασμένο κόσμο δεν θα έπρεπε να υπάρχουν αντάπτορες ...
 

Posted Thu 18 Jan 24 @ 10:44 am
Κοίταξα τα σχηματικά ....

Αν έχεις πρόβλημα στην έξοδο τότε 99% είναι στο κομμάτι του mute που υπάρχει στην πλακέτα με τα XLR RCA κτλ με πρώτους ύποπτους τις zener D3001-D3004 ... ύποπτα είναι τα εξαρτήματα που σου εχω κυκλώσει... όλα το κυκλωμένα εξαρτήματα μπορείς απλά να τα αφαιρέσεις και να δεις αν λυθεί το πρόβλημα. Η κονσόλα θα δουλέψει και χωρίς αυτά . Τα τρανζίστορ υπάρχουν εκεί για να κάνουν mute την έξοδο και οι zener είναι εκεί για να προστατεύουν την έξοδο από υπερτάσεις . Εννοείται οτι θα τα ξαναβάλεις στη θέση τους όταν βρεις ποιο από όλα είναι καμένο ...
Πιο πίσω στο audio κύκλωμα δεν βλέπω να είναι πιθανό να έχεις ζημιά.

Τώρα για το ποτενσιόμετρο ...


Τα fader των καναλιών και το cross fader δεν περνάνε από mux και εξωτερικό AD όπως όλα τα άλλα ποτενσιόμετρα. Πάνε κατευθείαν σε αναλογικές εισόδους του κεντρικού επεξεργαστή της κονσόλας.
Τσέκαρε τα εξαρτήματα που σου έχω κυκλώσει και το ποτενσιόμετρο μήπως είσαι τυχερός ...
 

Posted Thu 18 Jan 24 @ 5:38 pm
Χμμμμ .... δεν μου κολλάει με τίποτα η ζημία στο ποτενσιόμετρο ... μήπως θυμασε αν την ώρα που ήταν κουμπωμένο το phantom power σήκωσες και τα δυο faders ή μόνο το δεξί?
 

Posted Thu 18 Jan 24 @ 6:01 pm
Λοιπόν άλλαξα το ποντεσιομετρο και δουλεύει κανονικά. Άλλαξα και το δεύτερο για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Όμως δεν μπορώ να καταλάβω πως έπαιζε μια χαρά μέχρι να ξεκινήσει η πρόβα του κιθαρίστα και μετά ξαφνικά παρέδωσε πνεύμα. Πολύ περίεργη σύμπτωση.
 

Posted Thu 18 Jan 24 @ 10:07 pm
Ευτυχώς φιλέ ... κουφό μεν, ευτυχώς δε .... αν και πολύ θα ήθελα να το δω από μέσα αυτό το ποτενσιόμετρο ...
 

Posted Fri 19 Jan 24 @ 5:41 am
54%