Quick Sign In:  

Forum: Greek Forum

Topic: autogain vs EQ 10

This topic is old and might contain outdated or incorrect information.

Καλησπερα. Παρατηρησα οτι οταν το EQ10 (η το EQ30) ειναι on , to Autogain δεν το λαμβανει υπ'οψη οταν γινεται load το τραγουδι , με το VU τερματιζει και ετσι παντα χρειαζεται παρεμβαση στο Gaın knob για να μειωσω το ψηλοτερο Gaın. Υπαρχει τροπος το Autogaın να λαμβανει υπ'οψη τα ΕQ? TNX.
 

Posted Thu 03 Dec 20 @ 5:35 pm
Κατ' αρχήν πρέπει να ξέρεις ότι πάντα αποφεύγουμε να "αυξάνουμε" συχνότητες και πάντα επιδιώκουμε να "μειώνουμε". Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κάποιοι κατασκευαστές επαγγελματικών equalizers (π.χ. UREI) δεν δίνουν την δυνατότητα πρόσθεσης (+db) συχνοτήτων, παρά μόνον αφαίρεσης (-db).

Η μείωση συχνοτήτων, βέβαια, για έναν Dj και κατά την διάρκεια του set, είναι (και τεχνικά) πιο δύσκολο, απ' ότι να προσθέτει. Αλλά, αυτή είναι η ορθή "παρέμβαση".

Από κει και πέρα...

Εάν το AutoGain λάμβανε υπόψη του την όποια δυναμική παρεμβολή από τον Dj, τότε το αποτέλεσμα θα ήταν ακουστικά "τραγικό". Π.χ. εάν ο οποιοσδήποτε χρησιμοποιούσε το EQ Low για να μειώσει το φάσμα χαμηλών συχνοτήτων, το AutoGain θα έδινε έδινε έμφαση σε ότι δεν μειωνόταν (κοινώς, σε μεσαίες και υψηλές συχνότητες), για να φτάσει το κομμάτι στην ζητούμενη δυναμική, με αποτέλεσμα την υπερβολική αλλοίωση του κομματιού και την κώφωση των ακροατών.

Η λύση στο "πρόβλημά" σου, είναι:

1. Όταν χρησιμοποιείς το plug-in ezqualizer (10 ή 30), να είναι ρυθμισμένο κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μην αυξάνει την δυναμική του εκάστοτε κομματιού.

2. Όταν χρησιμοποιείς το ezqualizer του controller, να είσαι συγκαταβατικός (π.χ. +/- 3db).

3. Εάν απαιτείται, να μειώσεις περαιτέρω την ρύθμιση zeroDb (π.χ. -6db ή -9db).
 

Posted Thu 03 Dec 20 @ 7:44 pm
Σαφεστατος. Και μαλλον το 3 μπορει να βοηθησει. Μπορεις να μου δωσεις ενα παραδειγμα του 1 για να εχω ενα σχετικο πλαισιο σωστης χρησης? Ευχαριστω.
 

Posted Thu 03 Dec 20 @ 8:15 pm
Αυτό που θέλει να πει ο Theios_Giorgos είναι οτι αν έχουμε λίγα μπάσα, αντί να προσθέσουμε μπάσα, μπορούμε να πούμε οτι έχουμε πολλές ψηλές και μεσαίες συχνότητες και επομένως να αφαιρέσουμε ψηλές και μεσαίες.
Σε ένα γραφικό equalizer όπως το EQ10/30 αντί να σε προβληματίζει τι να προσθέσεις και τι να αφαιρέσεις, η λύση είναι έυκολη.
Αφού φτιάξεις την καμπύλη του EQ όπως την θες, κατεβάζεις ΟΛΗ την καμπύλη προς τα κάτω μέχρις ότου:
Α) Το υψηλότερο σημείο της καμπύλης είναι στα 0db
ή αν έχεις καλό αυτί
Β) Ο ήχος με και χωρίς την ρύθμιση του equalizer έχει την ίδια ένταση

Στο Β χρειάζεσαι καλό αυτί και τα vu-meters θα σε βοηθήσουν ελάχιστα μιας και η ανάγνωση τους αφορά διαφορετικό πλέον ήχο.

Δεν ξέρω γιατί χρειάζεσαι το EQ10/30 αφού γενικά ένας DJ πρέπει να βγάζει "flat" ήχο από την κονσόλα του και οι όποιες διορθώσεις να γίνονται στο στάδιο της προενίσχυσης, αλλά αν θες πραγματικά να ψαχτείς και να βγάζεις σωστό αποτέλεσμα τότε καλύτερα να χρησιμοποιήσεις κάποιο παραμετρικό ή δυναμικό equalizer και φυσικά να διαβάσεις αρκετά άρθα σχετικά με το πως δουλεύουν και τι κάνουν.
Επίσης η γνώση του ποιας συχνότητας προσδίδει ποια χαρακτηριστικά στον ήχο θα έπρεπε να είναι αυτονόητη όταν έχουμε να κάνουμε με οποιοδήποτε τύπο equalizer μεγαλύτερο των 3 bands.

Υ.Γ.: Αν κάνεις broadcast θυμήσου: Είναι πολύ πιο εύκολο για τον ακροατή σου να "διορθώσει" ένα flat ήχο με βάση τα γούστα του, παρά να διορθώσει ένα μπουκομένο και κακώς ρυθμισμένο ήχο. Προσωπικά στην διάρκεια της καραντίνας άκουσα αυτό το λάθος από πολλούς καλούς φίλους που δοκίμασαν να κάνουν broadcast. Το τελευαίο πράγμα που θέλω σαν ακροατής είναι να σκύβω κάτω από το γραφείο μου να χαμηλώσω το subwoofer γιατί αυτός που έκανε εκπομπή (και προφανώς δεν είχε sub) είχε σηκώσει όλες τις συχνότητες από τα 100Hz και κάτω στο θεό...
Να μην αναφερθώ φυσικά σε υπερσυμπίεση και ξεφύγουμε, αλλά με ένα κακώς ρυθμισμένο ήχο το ear-fatigue έρχεται πολύ γρήγορα...

Υ.Γ.2:
To AutoGain του προγράμματος δεν λαμβάνει υπ όψην του τα effects που τρέχουν στα decks και πολύ καλά κάνει. Επίσης το autogain διορθώνει το gain για χρήση flat με τα 3 bands του build-in equalizer και καλά κάνει. Τα 3 bands είναι για βοήθεια στη μίξη, και όχι για μόνιμες ρυθμίσεις.
 

Posted Thu 03 Dec 20 @ 9:37 pm
Εισαι καθηγητης. Νομιζω με τις γνωσεις και την πειρα σου χρειαζεται να ετοιμασεις κανενα short manual η checklist σχετικα με θεματα ηχου για να αποφευγονται τετοιες γκαφες (πλακα κανω) . Σας ευχαριστω και τους δυο.
 

Posted Thu 03 Dec 20 @ 9:58 pm


(Old topics and forums are automatically closed)