Quick Sign In:  

Forum: Greek Forum

Topic: Δομή, Ροή, Ρυθμός και Πρόγραμμα... (μπλα μπλα μπλα)

This topic is old and might contain outdated or incorrect information.

Ας εξετάσουμε την δουλειά ενός dj από την πλευρά της επιλογής των τραγουδιών που τελικά καταλήγουν στον «αέρα» μιας βραδιάς.
Πρώτα απ’ όλα να πούμε πως είτε ο dj παίζει τελείως «ελεύθερα» (ότι του έρθει εκείνη τη στιγμή) είτε με «αυστηρό πρόγραμμα» (έχει καταστρώσει από πριν λίστα με όλα τα τραγούδια που θα παίξει και την σειρά που θα τα βάλει) η μουσική που καταλήγει να ακούγεται στον «αέρα» ονομάζεται μουσικό πρόγραμμα ή απλά πρόγραμμα.

Κάθε dj κάθε βραδιά «κάνει» ένα πρόγραμμα. Ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά ενός προγράμματος όμως;
Τα βασικά χαρακτηριστικά ενός προγράμματος είναι 3. Η δομή, η ροή και ο ρυθμός. Θα προσπαθήσουμε να τα ξεκαθαρίσουμε λίγο και να τα αναλύσουμε αν και επειδή αυτά τα τρία αλληλεπιδρούν συνεχώς μεταξύ τους πολλές φορές είναι δύσκολο να τα δει κάποιος αυτόνομα και να τα διαχειριστεί ανεξάρτητα.

Πρώτα θα ασχοληθούμε με τον ρυθμό. «Ρυθμός» μπορεί να ονομάζονται αρκετά πράγματα στη μουσική, αλλά σε ένα μουσικό πρόγραμμα με την λέξη «ρυθμός» εννοούμε το μουσικό ρυθμό των τραγουδιών δηλαδή την ρυθμική τους υπογραφή. ΔΗΛΑΔΗ κατά μία ευρεία έννοια το μουσικό τους γένος. Γενικά κάθε μουσικό γένος έχει τον δικό του ρυθμό. Άλλο ρυθμό έχει η Reggae, άλλο ρυθμό τα Rap, άλλο ρυθμό τα RNB, άλλο ρυθμό τα Rock, κ.ο.κ. Πολλές φορές μέσα και σε ένα μουσικό γένος υπάρχουν διαφορετικοί χαρακτηριστικοί ρυθμοί οπότε και προκύπτουν τα υπο-γένη. Με αυτά στο μυαλό θα αφήσουμε τον ρυθμό για την ώρα για να προχωρήσουμε στην δομή.

Δομή ενός μουσικού προγράμματος ονομάζονται πάνω απ’ όλα οι αλλαγές στον ρυθμό του προγράμματος με την έννοια του ρυθμού όπως τον ορίσαμε παραπάνω. Η εναλλαγή από τον ένα «ρυθμό» στον άλλο είναι το κύριο χαρακτηριστικό της δομής. Ακόμα και προγράμματα που στηρίζονται αποκλειστικά πάνω σε ένα ρυθμό υπάρχει δομή αν λάβουμε υπόψη τα «υπο-γένη» που αναφέραμε παραπάνω.

Αφήσαμε τελευταία την ροή γιατί είναι η πιο δύσκολη στην κατανόηση της. Η ροή ενός προγράμματος αφορά ΔΥΟ κομμάτια μέσα στο μουσικό πρόγραμμα. Αφορά την μεταπήδηση από τον ένα ρυθμό στον άλλο, δηλαδή συσχετίζεται με την δομή, αλλά και την εναλλαγή των τραγουδιών μεταξύ τους μέσα σε κάθε ρυθμό, δηλαδή συσχετίζεται και με τον ρυθμό.
 

Posted Wed 22 Sep 10 @ 5:37 pm
Τα πιο συνηθισμένα λάθη των dj είναι:
1.Η σύγχυση του ρυθμού με την ταχύτητα. Πολλοί είναι αυτοί που μπερδεύουν τον ρυθμό με την ταχύτητα των τραγουδιών δηλαδή το Tempo ή αλλιώς BPM. Η ταχύτητα των τραγουδιών δεν έχει καμία σχέση με τον ρυθμό καθώς σε όλα τα μουσικά γένη υπάρχουν αργά και γρήγορα κομμάτια.
2. Η σύγχυση της δομής με την ροή. Η δομή ενός προγράμματος συχνά συγχέεται με την ροή του, ή αν το θέλετε αλλιώς με την εναλλαγή των τραγουδιών αυτών κάθ’ αυτών. Η δομή σε ένα πρόγραμμα αφορά επιλογές του τύπου «τώρα θα παίξω ένα mini-set από RNB, και μετά θα το γυρίσω σε uplifting house». Δεν αφορά επιλογές του τύπου «Τώρα θα παίξω το Who wants to be alone και μετά το The morning after dark»
3. Η σύγχυση της ροής με την ταχύτητα (Tempo-BPM) των τραγουδιών.

Αφού είδαμε ποια είναι τα βασικά λάθη και αφού ψιλοκαταλάβαμε τι είναι τι, ας περάσουμε στο πως πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτά τα χαρακτηριστικά στο πρόγραμμα μας.

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να εξασφαλίσουμε την ομαλή ροή του προγράμματός. Ομαλή ροή σημαίνει ότι:
α) τα τραγούδια που επιλέγουμε μέσα σε κάθε «κομματάκι» της δομής κολλάνε μεταξύ τους. Το να κολλάνε μεταξύ τους τα τραγούδια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχουν παρόμοιο BPM. Σημαίνει ότι έχουν ίδιο «ύφος», ίδια «υφή» και προκαλούν τα ίδια «συναισθήματα». Σωστή ροή μπορούμε να έχουμε ακόμα κι αν ρίξουμε το Tempo από τα 128 στα 88 BPM αρκεί τα δύο τραγούδια να ακολουθούν τους κανόνες που αναφέραμε παραπάνω (ύφος, υφή, συναίσθημα)
β) η μετάβαση από το ένα «κομματάκι» της δομής στο επόμενο επίσης να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή. Σε αυτό το κομμάτι της ροής εμπλέκεται και η δομή αυτή καθ’ αυτή, αλλά αυτό θα το αναλύσουμε παρακάτω. Εδώ να σημειώσουμε κάτι πολύ σοβαρό: Η απότομη εναλλαγή από το ένα είδος μουσικής σε ένα άλλο μπορεί να δημιουργεί «κενά» στη ροή του προγράμματος, αλλά δεν είναι λάθος. Δεν πρέπει να χάνουμε σαν dj την φαντασία και την δημιουργικότητα μας για χάρη της ομαλής ροής (σε αυτό το κομμάτι). Είναι λάθος όμως αυτή η τακτική να επαναλαμβάνεται συχνά μέσα στο πρόγραμμα μας καθώς δείχνει αδυναμία τήρησης της ροής, αλλά κουράζει και το κοινό ταυτόχρονα.

Αφού εξασφαλίσουμε καλή ροή στο πρόγραμμα μας το επόμενο πράγμα που πρέπει να μας απασχολεί είναι η δομή. Στη δομή πρέπει τα επιμέρους «κομματάκια» της να κολλάνε σωστά μεταξύ τους. Το να κολλάνε σωστά τα «κομματάκια» της δομής είναι κάτι που σηκώνει πολύ συζήτηση από μόνο του. Γενικά πρέπει να προσπαθούμε από κάθε μουσικό γένος να μεταβαίνουμε σε κάποιο άλλο «συγγενικό» γένος, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο. Πάντως όταν μεταβαίνουμε από το ένα γένος σε κάποιο συγγενικό του διευκολύνουμε και την ροή καθώς μπορούμε πολλές φορές να χρησιμοποιήσουμε «γέφυρες» για να κάνουμε τα περάσματα μας. Ένα άλλο κρίσιμο σημείο στη δομή αφορά το επόμενο «κομμάτι» της. Αυτό μπορεί να είναι καθορισμένο από πριν ή και να καθορίζεται την ώρα που παίζουμε με βάση την κρίση του dj. Τίποτα από τα δύο δεν είναι λάθος, αλλά κάθε κομμάτι της δομής πρέπει να έχει μια ορισμένη διάρκεια και επαρκές περιεχόμενο. Οι συχνές εναλλαγές στη δομή ακόμα και όταν γίνονται με σωστή ροή πρέπει να αποφεύγονται. Δεν είναι λάθος κάποια στιγμή μέσα στο μουσικό πρόγραμμα να υπάρχει μια συνεχόμενη και γρήγορη εναλλαγή των κομματιών της δομής, αλλά αυτό όταν γίνεται πρέπει να γίνεται μία το πολύ δύο φορές μέσα σε ολόκληρο το μουσικό πρόγραμμα.

Για τον «ρυθμό» αυτά που έπρεπε να πούμε λίγο πολύ καλύπτονται από την ανάλυση της ροής και ακόμα περισσότερο της δομής. Μην ξεχνάτε ότι κάθε «κομματάκι» της δομής αφορά στην ουσία ένα «ρυθμό»
 

Posted Wed 22 Sep 10 @ 5:38 pm
Καλά όλα αυτά, αλλά γιατί έχουν σημασία;;;;;

Είτε παίζετε σε ένα μικρό μπαράκι, είτε σε ένα μεγάλο club είτε σε ένα πάρτι φίλων, είτε μια κοινωνική εκδήλωση όλα τα παραπάνω έχουν σημασία και μάλιστα μεγάλη. Απλά, όσο πιο «καλή» και «ομαλή» είναι η δομή και η ροή τόσο πιο ξεκούραστο κι ευχάριστο είναι το πρόγραμμα για τον ακροατή.
Μάλιστα όσο πιο καλά μελετημένη είναι η δομή του προγράμματος (πότε πόσο και για πόση ώρα ανεβάζουμε τους ρυθμούς, πότε τους ρίχνουμε, πότε κάνουμε ξεσπάσματα, πότε κάνουμε καθίσματα-αδειάσματα κ.ο.κ.) τόσο πιο ευχάριστος και ξεκούραστος είναι ο χορός και γενικότερα η διασκέδαση για τους ακροατές.
Αν τώρα δεν καταλαβαίνετε γιατί είναι σημαντικό να είναι ευχάριστος και ξεκούραστος ο χορός… ή γιατί είναι σημαντικό οι ακροατές σας να ακούν το πρόγραμμα σας ξεκούραστα… τότε τι να πω…

Σημείωση:
Όλα τα παραπάνω είναι ΟΔΗΓΟΙ και ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ. Δεν είναι αυστηροί κανόνες. Ένας dj δεν πρέπει να κοιτάει μόνο την τεχνική του (στα επιμέρους θέματα της δουλειάς του) γιατί κινδυνεύει να κοιτάζει το δέντρο και να χάνει το δάσος.
Όσο πιο «τεχνικός» γίνεται ένας dj τόσο περισσότερο κινδυνεύει να χάσει την φαντασία του, να γίνει προβλέψιμος και φυσικά να χάσει και το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού.
Γενικά ένας dj ΠΡΕΠΕΙ να έχει φαντασία. Απλά πάνω στην φαντασία αυτή πρέπει να χτίζει όσο μπορεί με βάση τα εργαλεία που αναφέραμε εδώ.

Υ.Γ.:
Υπόσχομαι να επανέλθω με περισσότερο μπλα μπλα σύντομα… :)
 

Posted Wed 22 Sep 10 @ 5:38 pm
gouvrasHome userMember since 2009
Phantom = wiki tou eidous :P
 

Posted Thu 23 Sep 10 @ 4:09 am
Yposxomai na epanel8w me perissotero mpla mpla


Ftia3e mass!!!!!!
 

Posted Thu 23 Sep 10 @ 1:19 pm
ξεκαθαρη αποψη και σωστη.!
 

Posted Thu 20 Feb 14 @ 5:37 am


(Old topics and forums are automatically closed)