VDJPedia DMXLightGR

<<Επιστροφή στην αρχική σελίδα GR Wiki

DMX Lighting

Original creation by DjDad

ΟΡΟΛΟΓΙΑ

Καθώς θα προχωράμε στα θέματα που αφορούν το DMX, θα επεξηγούμε και κάποιους όρους, καλό θα ήταν όμως να ξεκινήσουμε με κάποιες λέξεις που θα συναντήσουμε παρακάτω.

- DMX
Είναι ουσιαστικά ένα πρωτόκολο επικοινωνίας που δημιουργήθηκε κάπου στην δεκαετία του 80 σε κάποιο Πανεπιστήμιο και σκοπό είχε τον έλεγχο και τηλεχειρισμό ηλεκτρονικών συσκευών. Το Πρωτόκολλο αυτό εξελίχθηκε και χρησιμοποιέίται σήμερα ευρέως στον τηλεχειροσμό και προγραμματισμό των φωτορυθμικών. Θα το συναντήσετε και σαν DMX-512, όπου το νούμερο αυτό έχει να κάνει με το buffer size του πακέτου επικοινωνίας δλδ το μέγεθος της πληροφορίας που στέλνεται από την πηγή προς τις ελεγχόμενες συσκευές.

-DMX Controller
Είναι η συσκευή που στέλνει κωδικοποιημένα πακέτα πληροφοριών και ουσιαστικά είναι η πηγή του ελέγχου ενός DMX συστήματος.

- DMX Lights
Όσα φωτορυθμικά της αγοράς φέρουν αυτό το χαρακτηριστικό σημαίνει πως είναι ικανά να δεχτούν DMX σήματα (πληροφορίες) και να λειτουργήσουν σε ένα τέτοιο σύστημα. Τα φωτορυθμικά αυτά μπορεί να είναι από απλούς προβολής αλλαγής χρωμάτων (PAR RGB) μέχρι και τα πιό εξελιγμένα ρομποτικά (intelligent lights).

- DMX Channels
Αυτόν τον όρο τον συντάμε συνήθως στα χαρακτηριστικά των DMX φωτιστικών και δηλώνει τον αριθμό των καναλιών που ουσιαστικά ελέγχουν το συγκεκριμένο φωτιστικό. Κάθε κανάλι αποτελεί και μία λειτουργία του φωτιστικού. Ένα κανάλι ας πούμε μπορεί να ελέγχει την οριζόντια κίνηση μιας ρομποτικής κεφαλής (PAN) ή να γυρίζει ένα δίσκο με σχέδια ή να αλλάζει την ποσότητα ενός χρώματος.
Αντίστοιχα, DMX Channels σαν χαρακτηριστικό θα συναντήσετε και στις κονσόλες φωτισμού (DMX Controlers).

- DMX Interface
Συνήθως αυτός ο όρος δίνεται σε κάποιες USB συσκευές που αναλαμβάνουν να μετατρέψουν το σήμα DMX σε σήμα κατάλληλο για επεξεργασία μέσω software.


Ένα DMX σύστημα ελέγχου αποτελείται απο 3 βασικά μέρη.

1. DMX Controller
Είναι η καρδιά ενός DMX συστήματος. Από αυτή την συσκευή μπορύμε να ελέγχουμε όλα τα φωτιστικά που είναι συνδεδεμένα, να προγραμματίσουμε την συμπεριφόρα τους, να κάνουμε χειροκίνητο έλεγχο των φωτιστικών, αλλά και να αποθηκεύσουμε σκηνές και προγράμματα για χρήση live.
Πιο ειδικά, ένας DMX controller έχει συνήθως 3 βασικά μέρη.Στο κομμάτι 1 κάθε κουμπί αντιστοιχεί σε ένα συνδεδεμένο DMX φωτιστικό
Στο κομμάτι 2 κάθε fader αντιστοιχεί σε ένα κανάλι του φωτιστικού που είναι επιλεγμένο στο κομμάτι 1
Στο κομμάτι 3 κάθε κουμπί αντιστοιχεί σε μία σκηνή.

Τί είναι σκηνή. Θα μας δοθεί στην συνέχεια (στον προγραμματισμό) να αναφερθούμε εκτενέστερα, αλλά πολύ περιληπτικά σκηνή είναι κάτι στατικό. Δλδ σκηνή είναι να ανάψουμε ένα προβολέα κόκκινο, ενώ ταυτόχρονα έναν άλλο προβολέας να τον ανάψουμε πράσινο και την ίδια στιγμή ένα ρομποτικό να βρίσκεται σε μία συγκεκριμένη θέση με συγκεκριμένο επιλεγμένο σχέδιο. Φανταστείτε το λοιπόν σαν μία φωτογραφία, ένα snapshot.

Η δημιουργία τέτοιων σκηνών ουσιαστικά είναι και η βάση του προγραμματισμού ενός DMX συστήματος.


2. DMX φωτιστικά
Σε ένα σύστημα φωτισμού DMX μπορούμε θεωρητικά να συνδέσουμε οποιοδήποτε τύπο και αιρθμό φωτιστικών αρκεί αυτά να υποστηρίζουν το πρωτόκολο DMX. Στα χαρακτηριστικά ενός τέτοιου φωτιστικού αναγράφεται εκτός από την υποστήριξη DMX και ο αριθμός των καναλιών που έχει. Ενα DMX φωτιστικό μπορεί να έχει από 1 κανάλι (που συνήθως είναι απλά ένα ON-OFF) μέχρι 5, ή 7 ή και παραπάνω. Κάθε κανάλι καθορίζει και μία λειτουργία οι οποίες συνήθως και αυτές αναγράφονται επιγραμματικά (πχ. R,G,B,Pan,Tilt,Gobo,Dimmer klp)
Αν δούμε ένα τέτοιο φωτιστικό από την πίσω ή κάτω πλευρά του θα δούμε 2 βασικά μέρη.

Στο κομμάτι αυτό εκτός από την τροφοδοσία ρεύματος θα διακρίνεται τις υποδοχές DMX IN και DMX OUT. Σε κάθε λοιπόν DMX φωτιστικό θα υπάρχουν ΠΑΝΤΑ αυτές οι υποδοχές. Στο DMX IN συνδέουμε το καλώδιο που έρχεται από την κονσόλα και στο DMX OUT συνδέουμε το καλώδιο που θα φύγει από το 1ο φωτιστικό για να πάει στο επόμενο. Τα DMX καλωδια επομένως μπαίνουν και βγαίνουν από καθε φωτιστικό δημιουργώντας έτσι μια αλυσίδα.Στο δεύτερο κομμάτι που επίσης πάντα συναντάμε σε ένα DMX φωτιστικό είναι οι επιλογές, το setup του κάθε φωτιστικού. Αυτό μπορεί να είναι σε μορφή digital display η μπορεί να είναι σε μορφή DIP SWITCHES.3. Καλώδια DMX

Τα καλώδια DMX μοιάζουν με τα καλώδια μικροφώνου. Παλαιότερα τόσο τα καλώδια όσο και οι υποδοχές των DMX φωτιστικών ήταν 5-pin. Στην πορεία όμως και για λογους απλούστευσης περάσαμε στα 3-pin. Όπως καταλαβαίνεται μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καλώδια μικροφώνου για να συνδέσετε τα φωτιστικά, αυτό όμως δεν συνιστάται, ειδικά αν πρόκειται να συνδέσετε πολλά φωτιστικά και ειδικά για μεγάλες αποστάσεις. Τα DMX κάλώδια έχουν διαφορετική αντίσταση (120Ohms) από αυτά των μικροφώνων, τα οποία και εξυπηρετούν καλύτερα την μετάδοση ευαίσθητων σημάτων σαν αυτά του DMX.Αν κάποιο από τα φωτιστικά ή η κονσόλα έχει 5-pin και θέλετε να τα μετατρέψετε σε 3-pin υπάρχουν στην αγορά ειδικοί αντάπτορες από 5 σε 3 pin.

Για μεγάλες αποστάσεις - διαδρομές καλωδίων DMX, είναι επίσης απαραίτητη μία τερματική αντίσταση (DMX Terminator) σε μορφή DMX Connector, που βοηθάει αν θυμάμαι καλά το signal reflection, δλδ αυτό που λέμε απλά επιστροφή, που θα μπορούσε ένα σχετικά ευαίσθητο σήμα όπως έιναι το σήμα του DMX να το αλλοιώσει με αποτέλεσμα την δυσλειτουργία του όλου συστήματος.Επίσης για πολύ μεγάλες αποστάσεις υπάρχουν και ενισχυτές σήματος DMX. Αυτοί οι ενισχυτές πολλές φορές εκτελούν και έργο splitter. Όπως είπαμε παραπάνω, τα καλώδια DMX μπάίνουν και βγαίνουν από το κάθε φωτιστικό σχηματίζοντας μια συνεχόμενη γραμμή - αλυσίδα. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που για λόγους τοποθέτησης (τοπολογίας),οικονομιάς καλωδίων, αλλά και περιορισμού των απωλειών, χρειαστεί να δημιουργήσουμε και μία 2η ή 3η κλπ γραμμή ? Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούμε ενα DMX Splitter που ταυτόχρονα παίζει και το ρόλο του ενισχυτή σήματος. Σε πολύπλοκες και μεγάλες εγκαταστάσεις επομένως η χρήση τους είναι επιβεβλημένη. Στην αγορά θα βρείτε διάφορα μοντέλα που κυρίως διαφοροποιούνται στον αριθμό των εξόδων, δλδ πόσες νέες γραμμές DMX δίνει.


Επιστροφή στην αρχική σελίδα GR Wiki

- Σελίδα 1 -

>>Συνέχεια στην επόμενη σελίδα