Quick Sign In:  

Forum: Greek Forum

Topic: ΥΓΡΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΚΑΠΝΟΥ
Βρήκα στην αποθήκη μου ξεχασμένο ένα τετράλιτρο υγρό μηχανής καπνού .θα ήθελα να ρωτήσω κάποιον που ξέρει εάν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτό το υγρό στη μηχανή μου μιας και είναι τουλάχιστον 4-5 χρόνια στην αποθήκη(αν οχι και παραπανω)Δεν ξέρω αν αυτά λήγουν ή παθαίνουν κάποιου άλλου είδους οξείδωση .Δεν είναι θέμα κόστους Απλά είναι κρίμα ένα ολόκληρο τετράλιτρο να μην το χρησιμοποιήσω εάν μπορώ. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για όποια απάντηση
 

Posted Thu 30 Nov 23 @ 10:27 am
Δεν θα στο συνιστούσα..
Δεν είναι θέμα "μην πάει χαμένο"
Είναι θέμα οτι αν δεν έχει αποθηκευθεί σωστά (και σχεδόν κανένας μας δεν ξέρει πως είναι το σωστά για μακροχρόνια αποθήκευση) τα χημικά του έχουν αρχίσει να διασπάζονται.
Στην καλύτερη η καπνομηχανή δεν θα βγάζει καπνό, αλλά σκέτο υγρό (μικρή ποσότητα γλυκερίνης στο μείγμα)
Στην χειρότερη η η καπνομηχανή θα βγάζει καπνό, αλλά αυτός ο καπνός μπορεί να είναι ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΟΣ για την υγεία όλων όσων των εισπνεύσουν.

Ενδεικτικά να σου πω οτι υγρό τύπου CO2 Effect που έμεινε αποθηκευμένο σε "σκοτεινό και δροσερό μέρος" για ένα χρόνο, δούλεψε, αλλά η καπνομηχανή είχε "πρόβλημα" στο να κάνει σωστή καύση και πετούσε συχνά σταγονίδια μαζί με τον καπνό.
Δεν το ρισκάραμε.. Πετάξαμε το παλιό υγρό, βάλαμε καινούργιο και μετά από λίγο η μηχανή έστρωσε και δούλευε σωστά και πάλι.

Αν το υγρό καθόταν 1 χρόνο π.χ. θα σου έλεγα οκ. Χρησιμοποίησε το (κατά προτίμηση σε ανοιχτό χώρο)
Αλλά 4-5 χρόνια;
Σίγουρα τα υγρά αυτά έχουν κάποιες αντοχές και κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες αποθήκευσης.
Αλλά χωρίς να ξέρουμε τον σωστό μακροχρόνιο τρόπο αποθήκευσης και αν αυτός πληρούνταν τα 4-5 χρόνια που είχες ξεχάσει το υγρό στην αποθήκη, ΤΟ ΡΙΣΚΑΡΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙΣ ΤΟΞΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΊΑΣΗ σε σένα ή στους γύρω σου;
 

Posted Thu 30 Nov 23 @ 10:39 am
Έχεις δίκιο !Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να το κρατήσω !Κάτι άλλο, το υγρό που έχει μέσα η μηχανή όταν το αδειάσω,πώς μπορώ έπειτα να καθαρίσω τη μηχανή ?έχω δει κάποια βιντεάκια στο youtube που λένε νερό μαζί με ξύδι η υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος ?η μηχανή που έχω είναι μικρή και δεν βγαίνει το δοχείο χωριστά ευχαριστώ
 

Posted Thu 30 Nov 23 @ 11:27 am
Υπάρχει ειδικό υγρό καθαρισμού μηχανών.
Το πέρνεις, το ρίχνεις στο δοχείο και το "καις" όλο..

ΠΑΝΤΑ σε εξωτερικό χώρο και μακριά από ανθρώπους/ζώα. Το γράφουν και οι οδηγίες που έχουν αυτά τα υγρά, αλλά το επαναλαμβάνω κι εγώ γιατί πολλοί ΔΕΝ διαβάζουν τις οδηγίες.

Υ.Γ.: Το υγρό δεν είναι ακριβό. Αν θυμάμαι καλά, γύρω στα 5 ευρώ το μπουκαλάκι έχει.
Ένα άλλο καλό που έχει αυτό το υγρό είναι οτι καθαρίζει και το ακροφύσιο της μηχανής σου για να πετάει πιο ομοιόμορφα και σωστά τον καπνό.

Edit: Το πλαστικό δοχείο που κρατάει το υγρό συνήθως δεν χρειάζεται κάποιο ιδιαίτερο καθάρισμα. Στην χειρότερη αν έχει πιάσει μύκητες, τότε θέλει πλύσιμο με λίγο νερό και σαπούνι (υγρό πιάτων) και μια βούρτσα όπως αυτές για τα μπιμπερό των παιδιών.
Αυτό που πραγματικά χρειάζεται καθάρισμα είναι το σύστημα καύσης του υγρού της μηχανής (σωληνάκια, boiler, ακροφύσιο κτλ) και εκεί είναι που πραγματικά χρειάζεσαι το ειδικό υγρό που ανέφερα παραπάνω.

Υ.Γ.2: Κανονικά μια μηχανή που δουλεύει "συχνά" θέλει καθάρισμα με ειδικό υγρό κάθε 6 με 12 μήνες.
Μια επαγγελματική μηχανή θέλει καθάρισμα περίπου κάθε 20 με 30 λίτρα λάδι που καίει.
Εξαιρούνται οι μηχανές Hazer που έχουν άλλη διαδικασία.
 

Posted Thu 30 Nov 23 @ 11:48 am
1....Παρελαβα σημερα νεο κανουριο μπουκαλι με υγρο μηχανης....λεει πανω οταν ανοιχτει, περιοδος φυλαξης 6μηνες, οποτε φαντασου ποσα εξαμηνα εχει η 5ετια που ειχα το αλλο στην αποθηκη χαχαχα

2...Παρελαβα επισης υγρο καθαρισμου...ειναι ενα μπουκαλακι των 250 ml.Δεν γραφει καποια συγκεκριμενη οδηγια για την χρηση του και δεν ξερω: Μου φαινεται πολυ λιγη η ποσοτητα για να μπει στην μηχανη, θελει αραιωμα με κατι κτλ η απλα αυτη την ποσοτητα θα την "καψω στην μηχανη" και ακριβως μετα γεμιζω το κανονικο υγρο καπνου?
Ευχαριστω!
 

Posted Thu 07 Dec 23 @ 10:12 pm
Αυτή την ποσότητα θα την κάψεις "μονοκόμματα" στη μηχανή.
Αν το σωληνάκι άντλησης υγρού είναι μεγάλο, τότε βάλε το σωληνάκι μέσα στο μπουκαλάκι, άναψε τη μηχανή, και μόλις ζεσταθεί ξεκίνα να πρεσάρεις. Σταματάς μόνο όταν η μηχανή σταματάει να βγάζει "καπνό" για να ζεσταθεί ξανά. Μόλις ζεσταθεί ξανά συνεχίζεις μέχρι να αδειάσεις το μπουκάλι.

Αν το σωληνάκι της αντλίας δεν φτάνει να το βάλεις στο μπουκαλάκι, τότε γύρνα το υγρό από το μπουκαλάκι μέσα στο δοχείο της μηχανής ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΑΔΕΙΑΣΕΙ.
Όταν τελειώσεις ξέπλυνε καλά το δοχείο της μηχανής πριν βάλεις κανονικό υγρό μέσα.
 

Posted Fri 08 Dec 23 @ 2:22 am
Έκανα σήμερα καθαρισμό της μηχανής όπως είπαμε: άδειασα οτιδήποτε υπόλοιπο παλιό υγρό υπήρχε μέσα ,το ξέπλυνα καλά ,το άφησα να στραγγίξει και να στεγνώσει και άδειασα το μπουκαλάκι με το υγρό καθαρισμού.
Ξεκίνησα να καίω το υγρό,ΟΜΩΣ όταν έφτασε λίγο παραπάνω από την ένδειξη min άκουσα την αντλία κάπως να ζορίζεται και επειδή φοβήθηκα μην κάνω καμία ζημιά σταμάτησα τη διαδικασία εκεί .Άδειασα αυτή τη μικρή ποσότητα που έμεινε από το υγρό ,ξανά ξέπλυνα και δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με αυτό.
 

Posted Tue 02 Jan 24 @ 8:34 pm
Όχι, δεν υπάρχει πρόβλημα. Και αν η μηχανή σου είναι μιας κάποιας λογικής ποιότητας, θα πρέπει να έχει αισθητήρες που να σταματούν την αντλία από το να δουλεύει όταν δεν υπάρχει υγρό στο δοχείο.
 

Posted Wed 03 Jan 24 @ 6:46 am
Επειδή όπως κατάλαβες είμαι στην φάση καθαρισμού της μηχανής/αναπληρώσεων κτλ κτλ...:

1)Ποιο υγρό προτείνεις/χρησιμοποιείς?(ελαφρύ ή βαρύ)-το βαρύ το μόνο που κάνει είναι να μένει περισσότερο στον χώρο πριν διαλυθεί?

2)Κάτι αρωματικά μπουκαλάκια, αξίζουν, υπάρχει αισθητή διαφορά στον χώρο?(σιγά μην μένουν στην δεξαμενή και να μυρίζουν σε μελλοντική χρήση,λογικά πρέπει να καούν αυτούσια-σωστά?)

3)Το εφέ που μένει ο καπνός κάτω σαν σύννεφο(C02 νομίζω λέγεται) γίνεται από συγκεκριμένη άλλη μηχανή ή από απλή μηχανή καπνού βάζοντας απλά το αντίστοιχο υγρό?

Thanks
 

Posted Wed 03 Jan 24 @ 11:50 am
Ανοίγεις περίεργα θέματα.. :P

Θα σου απαντήσω με διαφορετική σειρά από αυτή που ρωτάς.

3) Το εφέ που ο καπνός μένει κάτω σαν σύννεφο δεν λέγεται CO2. CO2 λέγεται το εφέ που ο καπνός εξαφανίζεται σχεδόν αμέσως μετά τον ψεκασμό, και γίνεται απλά βάζοντας ειδικό υγρό στη μηχανή.
Υπάρχουν μηχανές "τύπου CO2 εφέ" που είναι σχεδιασμένες ειδικά για αυτά τα υγρά και καλό είναι να χρησιμοποιείς αυτές αν θες CO2 εφέ. Όμως δεν θα πάθει κάτι καμία συμβατική μηχανή αν της βάλεις υγρό CO2, ούτε η CO2 μηχανή θα πάθει κάτι αν της βάλεις standard υγρό μηχανής.

Το εφέ που ο καπνός μένει κάτω σαν σύννεφο λέγεται "εφέ χαμηλού καπνού (low fog)" ή "εφέ ξηρού πάγου" και για να το κάνεις επιτυχημένα θες μηχανή που να είναι ειδικά σχεδιασμένη για να δουλεύει με ξηρό πάγο. Φυσικά χρειάζεται πριν από κάθε event που θα την χρησιμοποιείς να προμηθεύεσαι και ξηρό πάγο.
Υπάρχουν μηχανές στο εμπόριο που "υπόσχονται" το ίδιο εφέ περνώντας απλό καπνό μέσα από ένα δοχείο με πάγο (στην κυριολεξία ένα δοχείο με παγάκια) ώστε να κρυώσει ο καπνός και να μείνει "κάτω". Το πρόβλημα με αυτές τις μηχανές είναι οτι ο καπνός ενώ βγαίνει και φαίνεται να μένει κάτω, με το παραμικρό "ανακάτεμα" (π.χ. το ζευγάρι που χορεύει τον πρώτο του χορό) ο καπνός αμέσως σηκώνεται πάνω και το εφέ χάνεται. Γενικά δεν αξίζει να μπεις στην διαδικασία αυτή για τέτοιο εφέ. Πολύ φασαρία για "κακό" αποτέλεσμα.
Αν θες εφέ "low fog" τότε πάρε μηχανή για ξηρό πάγο. Ο τρόπος που δουλεύουν είναι απλός.
Τις γεμίζεις με νερό, και αυτές ζεσταίνουν το νερό σε μια θερμοκρασία 60 με 70 βαθμούς νομίζω..
Λίγο πριν κάνεις το εφέ, γεμίζεις ένα δοχείο που έχουν (που στην ουσία στέκεται πάνω από το ζεστό νερό) με ξηρό πάγο.
Μόλις είσαι έτοιμος, με ένα μοχλό κατεβάζεις το δοχείο με τον ξηρό πάγο μέσα στο ζεστό νερό.
Ψάξε στο YouTube να δεις τι αποτέλεσμα έχει να ρίχνεις ξηρό πάγο σε ζεστό νερό.. :P

2) Τα αρωματικά μπουκαλάκια ναι μεν κάνουν δουλειά, αλλά η χρήση τους είναι κάτι που εξαρτάται από το πότε και το που. Π.χ. δεν ξέρω αν θες κάθε φορά που ρίχνεις καπνό σε ένα club ή σε ένα γάμο να μυρίζει π.χ. τσιχλόφουσκα...
Σε γενικές γραμμές ένα μπουκαλάκι αρωματικό είναι σχεδιασμένο να διαλύεται μέσα σε ένα μπιτόνι υγρού μηχανής. Είτε η διάλυση γίνει στο μπιτόνι, είτε στο δοχείο της μηχανής το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Ξέρω οτι και 3 μήνες μετά την αρχική διάλυση, το άρωμα παραμένει ενεργό. Δεν μου έχει τύχει να μου περισσέψει αχρησιμοποίητο υγρό για μεγαλύτερο διάστημα.
Αν όμως χρησιμοποιείς τόσο σπάνια την μηχανή, τότε μπορείς να κάνεις την διάλυση αναλογικά μέσα στο δοχείο της μηχανής.
Προσωπικά ΔΕΝ χρησιμοποιώ αρωματικό εδώ και κάμποσα χρόνια. Στην τελική τα "μοντέρνα" καλά υγρά είναι σχεδόν άοσμα (ή τουλάχιστον το άρωμα τους είναι λιγότερο ενοχλητικό από το άρωμα τσιχλόφουσκας :P )

Άφησα το πιο δύσκολο για το τέλος:
1) Προσωπικά χρησιμοποιώ ΚΑΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ υγρά.
Δεν παίζει ρόλο τόσο η μάρκα και ο τύπος όσο η "ποιότητα" του υγρού κι αυτό συνήθως αντανακλάται και στη τιμή του.
Τα "βαριά" υγρά είναι πιο δυσκίνητα. Παραμένουν μεν περισσότερη ώρα στο χώρο, αλλά διαχέονται και στον υπόλοιπο χώρο (που δεν έφτασε ο καπνός με το πρεσάρισμα) πιο δύσκολα και αργά.
Υπάρχουν περιπτώσεις που αυτό είναι καλό και ζητούμενο (αν π.χ. θες να κρατήσεις τον καπνό σε ένα stage και δεν θες να φύγει πιο μακριά μέσα στον κόσμο) και άλλες που όχι (π.χ. σε ένα club που θες ο καπνός να πάει παντού)
Προσωπικά χρησιμοποιώ standard υγρά για τις καπνομηχανές μου, και "heavy duty" για τις Hazer.
Αλλά ακόμα κι αυτό είναι θέμα γούστου και χρήσης.

Υ.Γ.: Πριν 2 χρόνια αγόρασα μία 100% επαγγελματική Hazer. Αγόρασα το μικρότερο "tour" μοντέλο μιας γνωστής μάρκας. Από τότε:
α) Χρησιμοποιώ σχεδόν αποκλειστικά την Hazer
β) Καίω το μισό ή και το ένα τρίτο από την ποσότητα υγρού που έκαιγα πριν
γ) Τα φώτα γράφουν πάντα
δ) Χρησιμοποιώ την καπνομηχανή σαν "εφέ", και όχι για να ψεκάσω καπνό για τα φώτα.
 

Posted Wed 03 Jan 24 @ 1:05 pm
Λύθηκαν οι απορίες μου😎!
Μπορείς επιτέλους(?)να κλείσεις το νήμα😉
 

Posted Wed 03 Jan 24 @ 2:47 pm
Επειδή είμαι στην αναζήτηση για αγορά μηχανής Hazer:

1) Η ήδη υπάρχουσα μηχανή καπνού που έχω, αν της βάλω υγρό ομίχλης, θα κάνει ίδια/παρόμοια δουλειά με την Hazer ή παίζει να "χαλάσει"?

2) Εάν πάρω τελικά μηχανή ομίχλης, θα κοιτάζω να αγοράζω συγκεκριμένου είδους υγρά?Η οποιοδήποτε υγρό για καπνομηχανή θα κάνει?
 

Posted 2 days ago @ 2:03 pm
εγω θα σου πω την γνωμη μου
εχω δυο μηχανες ξηρου παγου και δυο οχι με παγακια αλλα που κανει το φαινομενο της βροχης μεσα στο δοχειο που περναει ο καπνος ( η αρχη ειναι η ιδια αλλα ειναι πιο καλη μηχανη και κατασκευη ) τον γεμιζει υγρασια και μενει χαμηλα ( και με μια απο τις δυο γινεται δουλεια δεν χρειαζοντα δηλαδη να εχεις δυο σε εναν γαμο πχ ))
και απο τις δυο εχω καλο αποτελεσμα πιστας γιατι και η δευτερη ειναι σχετικα μεγσλη ( 3000W}
το προβλημα που εχω στην πρωτη ειναι οτι δεν βρισκεις ευκολα ξηρο παγο ιδιως αν δεν εισαι κοντα σε αθηνα - θεσσαλονικη οποτε παραγγελνεις μεχρι να γινει η εκδηλωση εχει μεινει ο μισος συν ενα μεγαλο μειον για αυτες τις μηχανης ειναι οτι μετα απο την χρηση η πιστα θελει σφουγγαρισμα οπωσδηποτε!!! ( δεν ειναι και οτι καλυτερο οταν εχεις γαμο
η αλλη μου αρεσει καλυτερα βγαζει συνεχεια καπνο χωρις σταματημο ο καπνος μενει χαμηλα στην χειροτερη να σηκωθει μεχρι το γονατο
στα χαμηλοταβανα μαγαζια πρεπει οποσδηποτε να εχεις κλεισει τον εξαερισμο πριν κανεις το εφε αν ειναι πολυ δυνατος κανει ζημια
αρωματα βαζω στις απλες καπνομηχανες ( οχι ομιχλης ) συνηθως βαζω βανιλια ( μου αρεσει απλα δεν τρεχει τπτ και να μην βαλεις )
αν θες να ρωτησεις πες μ
 

Posted 10 hours ago