Quick Sign In:  

Forum: Greek Forum

Topic: Subwoofer με δορυφόρο
Καλησπέρα στην ομάδα
Εχω 2 ηχεία https://www.elektronikos.gr/product/mackie-thump-15a-epaggelmatiko-aytoenischyomeno-icheio-15-quot-1300watt-peak-tmch/

Και 2 subwoofer https://www.thomann.de/gr/behringer_vq1500d.htm?offid=1&affid=355&utm_source=skroutz.gr&utm_medium=affiliate&utm_campaign=feed_id-355

Θα ήθελα τα φώτα σας όσον αφορά τη ρύθμιση του sub για καλύτερο και πιο ασφαλές αποτέλεσμα.
Boost frequency, High cut και phase (normal, rev).
Εννοείται ότι το boost θα ειναι στο ON
 

Posted Thu 23 Nov 23 @ 8:57 pm
Γιατί εννοείται;
Επειδή έχει boost ας το ανοίξουμε και οτι γίνει;
Στο κάτω κάτω, μπάσο είναι, θα παίζει πιο δυνατά;

Πέρα από την πλάκα, αυτού του είδους οι ρυθμίσεις δεν είναι τόσο απλές.
Για να ορίσεις π.χ. σωστά το HiPass filter πρέπει να βρεις το frequency responce των ηχείων σου και να δεις που κάνουν αποκοπή στις χαμηλές συχνότητες.
Στη συνέχεια θες να ρυθμίσεις την ένταση τόσο των sub όσο και των δορυφόρων ώστε να έχεις ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Κανονικά δεν θες τα sub ούτε να καπελώνουν τους δορυφόρους, ούτε και να χάνονται.
Τέλος το boost είναι περισσότερο gimmick πάρα κάτι σούπερ ουάου.
Στην πραγματικότητα είναι ένα περιορισμένο παραμετρικό EQ. Αν δεν υπάρχει πραγματικός λόγος και αν δεν ξέρεις τι κάνεις, τότε θα σου πρότεινα να το έχεις κλειστό, γιατί διαφορετικά περισσότερο κακό θα κάνεις στον ήχο, παρά καλό.

Υ.Γ.:
Αν απλά θες να ρυθμίσεις το ηχείο χονδρικά "με το αυτί" για να έχεις "πλούσιο μπάσο" τότε όλα τα παραπάνω πάνε περίπατο.

Υ.Γ.2: Αν δεν μπορείς να βρεις το frequency responce των ηχείων σου τότε ένα καλό σημείο να βάλεις το HiPass Filter είναι κοντά στα 60 με 80Hz. Τέλος το phase δεν το κάνουμε invert ποτέ αν δεν ξέρουμε τι κάνει και δεν έχουμε πρόβλημα (να μπουκώνουν ή να χάνονται τα μπάσα στον χώρο). Επίσης δεν κάνουμε ποτέ invert και τα δύο sub ταυτόχρονα. Είναι δώρο άδωρο. ΑΝ χρειαστεί, τότε κάνουμε invert μόνο το ένα. Το invert κάνει αυτό που λέει.. αντιστρέφει την φάση του ήχου.
Αυτό σημαίνει οτι αν δύο ηχεία είναι "ακριβώς απέναντι" και παίζουν με αντεστραμμένη φάση (το ένα από τα δύο), τότε "ακριβώς στο κέντρο" το ένα ηχείο θα ακυρώνει το άλλο και δεν θα ακούς καθόλου μπάσο αντί να ακούς "διπλάσια ένταση" Φυσικά τα sub δεν είναι ποτέ το ένα ακριβώς απέναντι από το άλλο, ούτε θέλουμε να μην ακούγονται. Υπάρχουν άλλοι λόγοι που μπορεί η αντιστροφή φάσης να είναι χρήσιμη, αλλά ήθελα να καταλάβεις πως περίπου λειτουργεί.
Το θέμα της φάσης των sub είναι πολύ πιο πολύπλοκο και χρειάζεται "σεντόνια" ολόκληρα για να το εξηγήσει κανείς σε "ικανοποιητικό" βαθμό.
 

Posted Thu 23 Nov 23 @ 10:47 pm
Σ'ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση και τη βοήθεια.
Αρα αφού δεν θα βρίσκονται τα sub απέναντι μεταξύ τους δεν υπάρχει λόγος να πειράξω το phase.
Τώρα αν έχω το boost στο off δεν χρειάζεται να πειράξω το frequency και το HI CUT απ ότι κατάλαβα.
Οπότε αν δεν μπορώ να βρω το ιδανικό σημείο ρύθμισης με το boost στο ΟΝ καλύτερα να το κλείσω και να παίζω μόνο με το level της έντασης του sub μέχρι εκεί που δεν κλιπάρει.
 

Posted Fri 24 Nov 23 @ 10:03 am
To Hi Cut (High Pass Filter) ΠΡΕΠΕΙ να το ρυθμίσεις.
Το Frequency είναι μόνο για όταν ανοίγεις το boost.
Το Hi Cut σου είπα και πιο πάνω, χονδρικά πρέπει κάπου ανάμεσα στα 60 με 80Hz.
Πιο πάνω από εκεί το sub δεν είναι sub αλλά "μπάσο" και δεν αποδίδει τόσο καλά.
 

Posted Fri 24 Nov 23 @ 10:12 am
Α οκ κατάλαβα.
Σ'ευχαριστώ και πάλι!
 

Posted Fri 24 Nov 23 @ 10:42 am