Quick Sign In:  

Forum: Greek Forum

Topic: ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΜΙΞΗ

This topic is old and might contain outdated or incorrect information.

ΝΟΤΕΣ

Κατά τον δυτικό τρόπο μουσικής σύνθεσης και γραφής (ο οποίος αποτελεί και τον πλέον γνωστό – διαδεδομένο, γιατί υφίστανται και πολλοί άλλοι), μία οκτάβα (κλίμακα) περιέχει 12 νότες.

Παραπομπή: https://en.wikipedia.org/wiki/Musical_note

Κάθε μία νότα διακρίνεται από μία βασική συχνότητα (Hz) και ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος (cm).

Παραπομπή: https://pages.mtu.edu/~suits/notefreqs.html

ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ

Όλες οι νότες, έχουν ένα συγκεκριμένο τρόπο διάταξης μέσα στην οκτάβα - κλίμακα. Με τον όρο διάταξη, αναφερόμαστε κυρίως στις “ηχητικές αποστάσεις” (μουσικά διαστήματα) που απέχουν οι νότες αυτές μεταξύ τους.

ΣΥΓΧΟΡΔΙΕΣ

Όταν 2 ή περισσότερες νότες (συνήθως 3 ή 4) αναπαράγονται ταυτόχρονα, τότε αναφερόμαστε σε μία συγχορδία.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ & ΔΙΑΦΩΝΙΑ

Κάθε συγχορδία είναι, είτε σύμφωνη (consonant) είτε διάφωνη (dissonant). Σύμφωνη χαρακτηρίζεται, όταν το ηχητικό αποτέλεσμα “ικανοποιεί” την ακοή μας, ενώ διάφωνη χαρακτηρίζεται, όταν το ηχητικό αποτέλεσμα δεν “ικανοποιεί” την ακοή μας.
Ο λόγος ενός σύμφωνου ή διάφωνου ηχητικού αποτελέσματος, οφείλεται τόσο στην βασική συχνότητα, όσο και στο μήκος κύματος, της εκάστοτε νότας που απαρτίζει την εκάστοτε συγχορδία.

Παραπομπή: https://en.wikipedia.org/wiki/Harmonic_series_(music)

Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε ότι:

Όταν π.χ. 2 νότες αναπαράγονται ταυτόχρονα (συγχορδία) και τα μουσικά διαστήματα μεταξύ των είναι 1ης, 3ης, 4ης, 5ης, 6ης, τότε η συγχορδία χαρακτηρίζεται ως σύμφωνη (consonant).
Όταν π.χ. 2 νότες αναπαράγονται ταυτόχρονα (συγχορδία) και τα μουσικά διαστήματα μεταξύ των είναι 2ης, 7ης, τότε η συγχορδία χαρακτηρίζεται ως διάφωνη (dissonant).

ΚΛΙΜΑΚΕΣ

Ένα οποιοδήποτε μουσικό κομμάτι είναι εγγεγραμμένο, έχοντας ως βάση μία συγκεκριμένη τονικότητα - μουσική κλίμακα. Πέραν της βασικής κλίμακας, το οποιοδήποτε μουσικό κομμάτι, δύναται να αλλάζει (κατά την διάρκειά του) μουσική κλίμακα (μετατροπία).

Διευκρίνηση: Καλώς ή κακώς την τονικότητα – μουσική κλίμακα έχει επικρατήσει να την ονομάζουμε “κλειδί”, κάτι που όμως δεν είναι ορθό…

ΣΗΜΕΙΟΓΡΑΦΙΑ

Όλες οι νότες, έχουν ένα συγκεκριμένο τρόπο γραφής. Κατά το δυτικό πρότυπο, οι νότες συμβολίζονται με λατινικούς χαρακτήρες ή αριθμητικούς.


Πάμε τώρα στο “ζουμί”…


ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΜΙΞΗ

Σε γενικές γραμμές, υφίστανται 3 είδη “αλλαγών”:

1. Η “ραδιοφωνική” αλλαγή.
2. Η “κοφτή” αλλαγή.
3. Η “μιξαρισμένη” αλλαγή.

Η αρμονική μίξη, δεν έχει καμία απολύτως ουσία στις 2 πρώτες περιπτώσεις! Και αυτό, διότι, πέραν του ότι δεν υφίστανται “παράλληλα ακούσματα”, το ανθρώπινο αυτί κατά την ακρόαση διαρκείας, “επιθυμεί” το διαφορετικό (και όχι το μονότονο ή αρμονικής συνέχειας) άκουσμα.

Η αρμονική μίξη, έχει ουσία μόνον στην περίπτωση και ιδίως εάν η “μιξαρισμένη” αλλαγή είναι διαρκείας. Ως εκ τούτου, η αρμονική μίξη δύναται να εφαρμοστεί (κυρίως) σε χορευτική μουσική.

Κατά την αρμονική μίξη, ο στόχος είναι η σύμφωνη (consonant) συνακρόαση 2 (ή περισσότερων κομματιών), για όσο χρονικό διάστημα αυτά αναπαράγονται ταυτόχρονα (on-air).

Για να επιτευχθεί αρμονική μίξη, θα πρέπει τα όποια κομμάτια:

1. Να είναι εγγεγραμμένα στην ίδια τονικότητα – μουσική κλίμακα (π.χ. C Major και C Major = Διάστημα 1ης = αρμονικό / σύμφωνο)
ή
2. Να είναι εγγεγραμμένα σε διαφορετική μεν, αλλά σύμφωνη - αρμονική (μεταξύ των) τονικότητα – μουσική κλίμακα δε (π.χ. C Major και F Major = Διάστημα 4ης = αρμονικό / σύμφωνο)
ή
3. Να είναι εγγεγραμμένα σε διαφορετική και μη αρμονική (μεταξύ των) τονικότητα – μουσική κλίμακα, αλλά έχουμε “επέμβει” τεχνολογικά (key change), ώστε πλέον οι τονικότητες – μουσικές κλίμακες να είναι μεταξύ τους, είτε ίδιες, είτε αρμονικές (π.χ. C Major και D Major αρχικά, αλλά κατόπιν αλλαγής: C Major και C Major).

ΚΥΚΛΟΣ CAMELOT

Για την βοήθεια επίτευξης της αρμονικής μίξης, δημιουργήθηκε ο κύκλος Camelot.

Αναφορά: https://mixedinkey.com/harmonic-mixing-guide/

ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ CAMELOT

Το Virtual Dj (όπως πολλά άλλα προγράμματα μουσικής) έχει την δυνατότητα απεικόνισης της βασικής τονικότητας - μουσικής κλίμακας ενός οποιουδήποτε κομματιού, υπό την μορφή της σημειογραφίας του κύκλου Camelot. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ένας DJ ή μουσικός παραγωγός, ο οποίος δεν έχει ιδιαίτερες ή και καθόλου γνώσεις Θεωρίας και Αρμονίας της μουσικής, δύναται (κατόπιν μελέτης και εξάσκησης) να επιτύχει αρμονικές μίξεις.

Διευκρίνηση: Ο κύκλος Camelot, παρουσιάζει μία βασική έλλειψη: Δεν “απεικονίζει” στους ματζόρε συνδυασμούς τα μουσικά διαστήματα 3ης και στους μινόρε συνδυασμούς τα μουσικά διαστήματα 6ης, τα οποία συγκαταλέγονται και αυτά στα σύμφωνα (consonant) διαστήματα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η αρμονική μίξη (η οποία έχει γίνει μόδα τελευταία) αποτελεί όντως ένα στοιχείο ανώτερης τεχνικής (τρόπον τινά) Djing. Και φυσικά, όταν και όπου αυτή εφαρμόζεται ορθά, το μουσικό αποτέλεσμα είναι άκρως και καθόλα ικανοποιητικό.

Ένα πάρα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα αρμονικών μίξεων, μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=x4PjczeWO9c

Θεωρητικά και μέχρι εδώ, τα πράγματα είναι απλά. Πρακτικά, ΟΜΩΣ, αυτό δεν ισχύει…

Α. Όπως προαναφέρθηκε, ένα οποιοδήποτε κομμάτι δύναται να περιέχει μετατροπία. Συνεπώς, σε αυτό το μέρος του, η κλίμακα είναι πλέον άλλη και φυσικά το εκάστοτε DJ Software δεν δύναται να την απεικονίσει (real time tone) – λάβει υπόψη του. Ως εκ τούτου, η αρμονική μίξη σε αυτό το μέρος του είναι πολύ πιθανό να είναι τελικά διάφωνη, αφού το εκάστοτε software λαμβάνει υπόψη του την αρχική κλίμακα (και όχι της μετατροπίας) του εκάστοτε κομματιού για τον όποιο συσχετισμό – αλλαγή τονικότητας.

B. Καλώς ή κακώς, το εκάστοτε DJ Software λαμβάνει υπόψη του την τονικότητα του ενός κομματιού και κατόπιν αλλάζει (στο ελάχιστο δυνατό) την τονικότητα του άλλου κομματιού, ώστε να υπάρξει αρμονική μίξη. Πλην, όμως, και σε αρκετές περιπτώσεις η εν λόγω αλλαγή τονικότητας είναι μεγαλύτερη του ημιτονίου και κατ’ επέκταση είναι “εμφανής” - “ξενίζει” στο αυτί.
Η ιδεατή λύση θα ήταν το εκάστοτε DJ Software να αλλάζει κατ’ ελάχιστον και την τονικότητα του 1ου κομματιού και την τονικότητα του 2ου κομματιού, ώστε να επιτυγχάνεται αρμονική μίξη μεν, μέσω ελάχιστης τονικής αλλοίωσης και των 2 κομματιών δε.
Προς το παρόν δεν υφίσταται αυτή η λύση, αλλά πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου να δημιουργηθεί ο κατάλληλος αλγόριθμος και να εφαρμοστεί με επιτυχία.

Σημείωση: Για όποιον επιθυμεί, το εν λόγω θέμα μπορώ να το αναλύσω εκτενέστερα…

Γ. Όπως προαναφέρθηκε, από την στιγμή κατά την οποία υφίσταται αλλαγή τονικότητας ενός κομματιού (και ιδίως εάν περιέχει φωνητικά) προς επίτευξη αρμονικής μίξης, το ακουστικό αποτέλεσμα, πέραν του ότι δεν είναι το “αυθεντικό”, “ξενίζει” στο αυτί. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα την επιδίωξη (εκ του Dj) της ελάχιστης δυνατής αλλαγής τονικότητας (π.χ. ημιτόνιο ή τόνος) του εκάστοτε κομματιού. Αλλά, η “επιδίωξη” αυτή, έχει ως (συχνό) αποτέλεσμα την στρέβλωση της ροής ενός set.

Παράδειγμα: Έστω ότι έχουμε δημιουργήσει (στο μυαλό μας ή σε playlist) ένα set 80s, διάρκειας 1 ώρας, από τα πλέον mainstream κομμάτια εκείνης της εποχής.
Προσπαθώντας να εφαρμόσουμε “τέλειες” μιξαρισμένες αλλαγές, άρα και tempo/bpm synced και αρμονική μίξη (με ελάχιστη δυνατή αλλαγή τονικότητας), πολλά κομμάτια θα πρέπει να παίξουν, είτε με αλλαγμένη σειρά (όπου εκεί τίθεται θέμα tempo), είτε να παραλειφθούν. Διότι, πολύ απλά, δεν δύναται να υφίσταται (σε αρκετές περιπτώσεις) και tempo/bpm synced και αρμονική μίξη και ελάχιστη μεταβολή τονικότητας. Και αυτό, όπως είναι λογικό, έχει ως αποτέλεσμα την διαστρέβλωση της ροής ενός set...


ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ

Η αρμονική μίξη (η οποία έχει γίνει μόδα τελευταία) αποτελεί όντως ένα στοιχείο ανώτερης τεχνικής (τρόπον τινά) Djing. Πλην, όμως, τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά, όπως είναι με την περίπτωση του Tempo/Bpm Synced, όπου απλά ενεργοποιείται ένα button και “όλα τέλεια”. Γι αυτό ακριβώς το λόγο και θα πρέπει να εφαρμόζεται με ιδιαίτερη προσοχή

Ως εκ τούτου, ο εκάστοτε Dj, θα πρέπει και να “ακούει” και να παρεμβαίνει, όπου απαιτείται. Τώρα, το κατά πόσο αυτό υλοποιείται χωρίς την χρήση Playlists και με (σχετικά) γρήγορες “μιξαρισμένες” αλλαγές, αυτό είναι μία άλλη ιστορία… Η ουσία είναι ότι η αρμονική μίξη είναι επιθυμητή, αρκεί να υλοποιείται ορθά και χωρίς επιπτώσεις στην ροή, την φαντασία και την δημιουργικότητα ενός οποιουδήποτε Dj...
 

Posted Fri 22 Mar 19 @ 12:09 pm


(Old topics and forums are automatically closed)