Quick Sign In:  

Forum: Greek Forum

Topic: Εξωτερική Κάρτα Ήχου - Πλεονεκτήματα / Μειονεκτήματα

This topic is old and might contain outdated or incorrect information.

Πριν θέσω τα ερωτήματά μου, θέτω τις ακόλουθες παραδοχές, ώστε να έχουν νόημα οι ερωτήσεις…

- ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ

A. Κάνουμε χρήση τελευταίας έκδοσης VDj.
B. Αναπαράγουμε αρχεία, τουλάχιστον πιστότητας Cd (44,1 kHz, 16bit) εάν όχι ανώτερη.
C. Διαθέτουμε ένα laptop “μεσαίας” κατηγορίας (π.χ. Dell Inspiron 5559).
D. Διαθέτουμε έναν αξιόλογο επαγγελματικό (όχι Hi-End) εξοπλισμό (π.χ. Meyer, Lab Gruppen, κ.τ.λ.), “στημένο ορθά”.

- ΠΙΣΤΟΤΗΤΑ

1. Εάν διαθέτουμε έναν “κορυφαίας” κατηγορίας controller (π.χ. Pioneer RZ, NI Traktor Kontrol S8, κ.τ.λ.) και χρησιμοποιήσουμε μία λίαν αξιόλογη εξωτερική κάρτα ήχου (π.χ. RME, Apogee, κ.τ.λ.) αντί της κάρτας ήχου του controller, θα υπάρξει (ουσιαστική) ακουστική διαφορά ή όχι?

2. Εάν διαθέτουμε έναν “μεσαίας” κατηγορίας controller (π.χ. Pioneer RR, DENON MC6000, κ.τ.λ.) και χρησιμοποιήσουμε μία λίαν αξιόλογη εξωτερική κάρτα ήχου (π.χ. RME, Apogee, κ.τ.λ.) αντί της κάρτας ήχου του controller, θα υπάρξει (ουσιαστική) ακουστική διαφορά ή όχι?

- ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ / ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

3. Χρησιμοποιώντας μία εξωτερική κάρτα ήχου, της οποίας τα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι (θεωρητικά) ανώτερα της κάρτας ήχου του controller που διαθέτουμε, ποια είναι γενικά τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα κατά την χρήση της?
 

Posted Tue 01 Aug 17 @ 6:25 pm
1. Ουσιαστική διαφορά όχι. Το όποιο κέρδος σε ΠΙΣΤΟΤΗΤΑ αναπαραγωγής θα "χαθεί" από τους περιορισμούς του υπόλοιπου συστήματος.

2. Αν την κάρτα την χρησιμοποιήσουμε για να τροφοδοτήσουμε ένα hardware μίκτη τότε πάλι ουσιαστικά δεν κερδίζουμε κάτι καθώς η έξοδος του hardware μίκτη είναι αυτή που δεσπόζει στο ηχητικό αποτέλεσμα. Αν χρησιμοποιήσουμε MIDI mixer και την κάρτα σαν Master+Headphones τότε ίσως υπάρχει μια διαφορά που μπορεί να γίνει αισθητή.

3. Γενικά εκτός από Hi-End κάρτες ήχου (σαν αυτές που αναφέρεις) στις μέρες μας οι controllers έχουν πολύ καλές ενσωματωμένες κάρτες και η λύση της εξωτερικής κάρτας προσωπικά θεωρώ οτι έχει μόνο μειονεκτήματα... Σε μαγαζί που δουλέυω κάποιες φορές το μήνα η SX2 βγάζει πολύ καλύτερο ήχο όταν χρησιμοποιεί κάποιος την εσωτερική της κάρτα ήχου, παρά όταν κάποια παιδάκια με Traktor και Audio2 ή Audio6 την χρησιμοποιούν σαν hardware μίκτη. Αυτό προκύπτει από το κύκλωμα μίξης που έχει η εν λόγω κονσόλα...

Επειδή μιλάς για κάρτες ήχου Hi-End:
Αν μας ενδιαφέρει τόσο "τέλειο" αποτέλεσμα σε πιστότητα τότε πρέπει και οι παραδοχές παραπάνω να αλλάξουν. Διαφορετικά το πρακτικό αποτέλεσμα θα είναι μάλλον το ίδιο για τον μέσο ακροατή.
Εκεί που μπορείς να δεις διαφορά είναι αλλάζοντας όλο το σύστημα σε Hi-End (π.χ. μίκτης Rane MP2015, ηχεία Void Acoustics κτλ)
Εκεί πραγματικά θα υπάρχει μια διαφορά που θα μπορεί να γίνει αισθητή σε περισσότερο κόσμο και όχι μόνο σε πολύ εξειδικευμένα αυτιά...
 

Posted Tue 01 Aug 17 @ 6:39 pm
Γιώργο σ’ ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Εάν μπορείς, διευκρίνισέ μου τα εξής, καθώς η σύνταξή του αρχικού post μου ίσως να ήταν ελλιπής…

Προσπαθώ να καταλάβω εάν και πότε το (πρακτικό) ηχητικό αποτέλεσμα (πιστότητας) θα είναι καλύτερο (πάντα υπό τις συνθήκες - παραδοχές που προανέφερα):

α. Χρησιμοποιώντας απλά έναν κορυφαίο controller (π.χ. PIONEER RZ).
β. Χρησιμοποιώντας (ως μίκτη) έναν “μεσαίο” controller (π.χ. PIONEER RR), σε συνδυασμό με κορυφαία εξωτερική κάρτα ήχου (π.χ. RME, Apogee).
γ. Χρησιμοποιώντας έναν κορυφαίο Midi Controller (π.χ. PIONEER DJM-900NXS2 ή RANE TTM57mkII), σε συνδυασμό με κορυφαία εξωτερική κάρτα ήχου (π.χ. RME, Apogee).
δ. Υπό τις συνθήκες – παραδοχές που προανέφερα, δεν υπάρχει ουσιαστική ακουστική διαφορά μεταξύ των α,β,γ.
 

Posted Tue 01 Aug 17 @ 7:19 pm
Στον ήχο όλα είναι υποκειμενικά.
Το ζητούμενο μέσα σε ένα εργαστήριο ή studio παραγωγής είναι πάντα η πιστότητα, αλλά σε ένα χώρο ακρόασης μπορεί και να μην είναι. Και για του λόγου το αληθές ελάχιστοι χώροι παίζουν μουσική "flat" δηλαδή με σωστό επίπεδο ηχοβολισμό πολλαπλών σημείων.

Τώρα πίσω στην ερώτηση σου.
Ένα ηχοσύστημα είναι πάντα τόσο καλό όσο ο πιο αδύναμος κρίκος του. Έτσι λοιπόν όταν εξετάζουμε ένα ηχοσύστημα σαν σύνολο ψάχνουμε πρώτα να βρούμε το σημείο με την μεγαλύτερη "ασάφεια", το διορθώνουμε και προχωράμε μέχρι το αποτέλεσμα να μας ικανοποιεί.
Στον ήχο υπάρχουν πάρα πολλές παράμετροι που παίζουν ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Αν αφήσουμε στην άκρη το μεγαλύτερο παράγοντα που είναι το ανθρώπινο αυτί και πως αντιλαμβάνεται τον ήχο μέσα σε ένα χώρο και κοιτάξουμε μόνο τα χαρτιά τότε έχουμε:

Σειρά προτεραιότητας:
1) Ηχεία. Η παράμετρος που μας ενδιαφέρει είναι το Frequency Response (όχι το Frequency Range) και η καμπύλη να είναι όσο το δυνατόν πιο ευθεία γραμμή (flat)
Αν τα ηχεία δεν έχουν καλή καμπύλη (καλό Frequency Response) όποιας μάρκας και τιμής κι αν είναι τότε οποιαδήποτε βελτίωση κάνεις στα επιμέρους συστήματα θα πάει χαμένη
2) Ενισχυτές. Αφενός πρέπει να έχουν αρκετή δύναμη να οδηγήσουν σωστά τα ηχεία, αλλά κάτι που συνήθως παραλείπουμε και είναι σημαντικό όταν μιλάμε για πιστότητα είναι το dumping factor. Θα πρέπει οι ενισχυτές να μπορούν να οδηγήσουν τα ηχεία άμεσα χωρίς καθυστερήσεις και "θαμπάδα" λόγω αδυναμίας παραγωγής ρεύματος έγκαιρα.
3) Speakers Management System. (Η απλοϊκά "εγκέφαλοι") Εδώ μπορούμε να γράφουμε με τις ώρες. Ότι κι αν τροφοδοτήσεις ένα SMS. αν αυτός δεν είναι σωστά προγραμματισμένος (ή είναι επίτηδες ρυθμισμένος "σφιχτά" /safe options) τότε ο ήχος σου δεν πρόκειται να αλλάξει. Τι κι αν εσύ τροφοδοτείς πλούσιο μπάσο στα 30Hz, αν το SMS είναι προγραμματισμένο για low-cut στα 40Hz δεν θα καταλάβεις καμία διαφορά. Επίσης τι κι αν εσύ παίζεις ορθά με αρκετό Headroom, αν το SMS είναι προγραμματισμένο να ξεκινάει compression από χαμηλά για να κάνει ικανοποιητικό limiting ψηλά (εξ αιτίας της μανίας μερικών dj να παίζουν με όλα τα κόκκινα λαμπάκια στο μίκτη αναμμένα) η δυναμική σου περιοχή έχει καταστραφεί, οπότε τζάμπα παιδεύεσαι να βρεις κάρτα με καλύτερο dynamic range.
4) Μίκτης. Είναι η καρδιά του συστήματος. Και εδώ χωράει πολύ μελάνι ανάλογα με το πως και που συνδέεται αυτός ο μίκτης. Αν πάει κατευθείαν στο SMS ή όχι. Αν πάει κατευθείαν στο SMS τότε η αντικατάσταση του είτε με καλύτερο μίκτη είτε με καλύτερη κάρτα (θα εξηγήσω παρακάτω) μπορεί να κάνει διαφορά εφόσον τα 1,2,και 3 που ανέφερα πιο πάνω είναι "ιδανικά" ρυθμισμένα. Αν δεν πάει κατευθείαν στο SMS τότε πάλι πρέπει να δούμε τι μεσολαβεί και τι ρυθμίσεις έχει.
Εδώ θα κάνω μια μικρή παράκαμψη: Σε συναυλίες ή σε εκδηλώσεις με ζωντανές ορχήστρες, ή σε εκδηλώσεις με μεγάλο σύστημα PA είναι συνηθισμένο φαινόμενο ο μίκτης του DJ να συνδέεται πάνω σε μια κονσόλα ηχοληψίας. Όσο καλή κι αν είναι αυτή η κονσόλα, σπάνια μπορούμε να επέμβουμε στις ρυθμίσεις του χειριστή της. Ο οποίος συνήθως εφαρμόζει "σφιχτές" / "safe" ρυθμίσεις με αποτέλεσμα και πάλι να μην μπορείς να βγάλεις αυτό το "κάτι παραπάνω" όσο καλό εξοπλισμό κι αν έχεις (μόνο το low-cut κάτω από 60Ηz να σου ενεργοποιήσει είναι αρκετό για να αναρωτιέσαι γιατί δεν ακούς σωστά μπάσα)
5) Τροφοδοσία του μίκτη. Είτε μιλάμε για ψηφιακές είτε για αναλογικές πηγές. Η τροφοδοσία του μίκτη με σήμα και η σωστή προενίσχυση/οδήγηση και μίξη είναι το Α και το Ω και είναι και αυτό που θα καταλάβει ο πολύς ο κόσμος σαν ηχητικό αποτέλεσμα.

Η ερώτηση σου λοιπόν κοιτάζει τα κομμάτια 4 και 5 στην αλυσίδα.
Είναι ουτοπικό να εξετάσουμε μόνο αυτά τα δύο χωρίς να ξέρουμε τι γίνεται παρακάτω.
Ας το προσπαθήσουμε όμως, με τις εξής δικές μου παραδοχές:
Έχουμε ηχεία με Frequency Response από 30Hz μέχρι 22ΚHz +/-3db τα οποία οδηγούνται από ιδανικούς ενισχυτές και το SMS τρέχει μόνο ένα Crossover (αφήνοντας τις υπόλοιπες παραμέτρους "flat")
Σε αυτό το σύστημα εμείς θα κουμπώσουμε τον μίκτη, ή τον μίκτη και την κάρτα ήχου ή την κάρτα ήχου σκέτη απευθείας.

Ερώτηση 1:
Θα είναι το αποτέλεσμα καλύτερο με ένα controller με κορυφαία κάρτα ήχου απ' ότι με ένα controller με μεσαία κάρτα ήχου; (Ο controller απευθείας στο SMS)
Απάντηση: Ναι. Και θεωρητικά και πρακτικά. Θα κερδίσουμε κυρίως από το καλύτερο dynamic range (signal to noise ratio) και την πιο καλή/καθαρή προενίσχυση. Μάλιστα αυτή είναι μία από τις περιπτώσεις με την πιο θεαματική αλλαγή.

Ερώτηση 2:
Θα είναι το αποτέλεσμα καλύτερο αν σε ένα υβριδικό controller με μεσαία κάρτα ήχου χρησιμοποιήσουμε μια κορυφαία εξωτερική κάρτα ήχου και κάνουμε μίξη με τον hardware μίκτη του controller; (Ο controller απευθείας στο SMS)
Απάντηση: Όχι. Θα είναι το ίδιο ή χειρότερο. Όσο καλό σήμα κι αν τροφοδοτούμε τον υβριδικό μίκτη, αν το κύκλωμα μίξης του είναι υποδιαίστερο τότε αυτό θα είναι και το αποτέλεσμα που θα πάρουμε. Θυμήσου το παράδειγμα που ανέφερα παραπάνω για την SX2. Το κύκλωμα μίξης αναλογικού σήματος είναι υποδεέστερο από την direct τροφοδοσία του ψηφιακού σήματος στην έξοδο master της κονσόλας με αποτέλεσμα ο ήχος στην προκειμένη περίπτωση να είναι σαφώς υποβαθμισμένος.

Ερώτηση 3:
Θα είναι το αποτέλεσμα καλύτερο αν σε ένα υβριδικό controller με κορυφαία κάρτα ήχου χρησιμοποιήσουμε μια κορυφαία εξωτερική κάρτα ήχου και κάνουμε μίξη με τον hardware μίκτη του controller; (Ο controller απευθείας στο SMS)
Απάντηση: Αν θεωρήσουμε οτι το κύκλωμα μίξης είναι ιδανικό (όχι όπως στην περίπτωση της SX2 αλλά όπως στην περίπτωση της SZ/RZ/SZ2 κτλ) τότε η απάντηση είναι ΙΣΩΣ.
Θα πρέπει να εξετάσουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά των δύο καρτών, να τα συγκρίνουμε και να δούμε αν και τι διαφορές έχουν. Σε κάθε περίπτωση όμως οι διαφορές είτε θα είναι υπαρκτές σε θεωρητικό μόνο επίπεδο, είτε θα γίνονται αντιληπτές μόνο από πολύ εξειδικευμένους ανθρώπους. Οπότε το πρακτικό αποτέλεσμα θεωρούμε οτι είναι το ίδιο.

Ερώτηση 4:
Θα είναι το αποτέλεσμα καλύτερο αν σε ένα υβριδικό controller με μεσαία κάρτα ήχου χρησιμοποιήσουμε μια κορυφαία εξωτερική κάρτα ήχου και κάνουμε μίξη με τον MIDI μίκτη του controller; (Η εξωτερική κάρτα ήχου απευθείας στο SMS)
Απάντηση: Ναι. Και θεωρητικά και πρακτικά. Θα κερδίσουμε κυρίως από το καλύτερο dynamic range (signal to noise ratio) και την πιο καλή/καθαρή προενίσχυση. Μάλιστα αυτή είναι η δεύτερη από τις περιπτώσεις με την πιο θεαματική αλλαγή.

Ερώτηση 5:
Θα είναι το αποτέλεσμα καλύτερο αν σε ένα υβριδικό controller με κορυφαία κάρτα ήχου χρησιμοποιήσουμε μια κορυφαία εξωτερική κάρτα ήχου και κάνουμε μίξη με τον MIDI μίκτη του controller; (Η εξωτερική κάρτα ήχου απευθείας στο SMS)
Απάντηση: Μπορεί και ναι, μπορεί και όχι. Ισχύει οτι και στην ερώτηση 3.

Ερώτηση 6:
Αν έχω controller με μεσαία κάρτα ήχου τι είναι προτιμότερο να κάνω για να αναβαθμίσω τον ήχου μου; Να πάρω μια κορυφαία κάρτα ήχου και να την κουμπώνω απ' ευθείας πάνω στο SMS ή να πάρω ένα άλλο controller με καλύτερη/κορυφαία κάρτα ήχου;
Απάντηση: Ορθά και κοφτά: Να πάρεις ένα άλλο controller με καλύτερη/κορυφαία κάρτα ήχου.

Ελπίζω να σε κάλυψα!
 

Posted Wed 02 Aug 17 @ 9:13 am
Ήσουν απολυτά αναλυτικός - σαφής – ξεκάθαρος!

Νομίζω ότι η τελευταία σου παράγραφος θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από αρκετούς που δραστηριοποιούνται στο αντικείμενο και φυσικά αποτελεί ένα βασικό συμπέρασμα αυτού του νήματος...

PhantomDeejay wrote :
Αν έχω controller με μεσαία κάρτα ήχου, τι είναι προτιμότερο να κάνω για να αναβαθμίσω τον ήχου μου; Να πάρω μια κορυφαία κάρτα ήχου και να την κουμπώνω απ' ευθείας πάνω στο SMS ή να πάρω ένα άλλο controller με καλύτερη / κορυφαία κάρτα ήχου; Απάντηση, Ορθά και κοφτά: Να πάρεις έναν άλλο controller με καλύτερη / κορυφαία κάρτα ήχου!

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να σε ρωτήσω το εξής: Από την εμπειρία μου με τον επαγγελματικό ήχο, έχω τύχει σε αρκετές περιπτώσεις όπου τελικοί ενισχυτές, θεωρητικά ίδιων (ή περίπου ίδιων) τεχνικών χαρακτηριστικών, πρακτικά δεν είχαν καμία σχέση πιστότητας και απόδοσης. Το μόνο που (προκαταβολικά) "μαρτυρούσε" την διαφορά αυτή, ήταν η τιμή αγοράς τους.
Το ερώτημα είναι: Ισχύει το ίδιο και με τους controllers? Με άλλα λόγια, σου έχει τύχει ένας controller να διαθέτει αξιόλογη (θεωρητικά) κάρτα ήχου, αλλά τα κυκλώματα του mixer του να "υποβιβάζουν" το τελικό αποτέλεσμα?
 

Posted Wed 02 Aug 17 @ 10:52 am
Να το γράψω και τρίτη φορά;;; Η SX2 όταν την χρησιμοποιείς σαν controller (και χρησιμοποιείς την κάρτα ήχου που έχει ενσωματωμένη) "κελαηδάει"
Μόλις κουμπώσεις πάνω της αναλογικές πηγές (ας είναι και CDJ-2000NXS2) ο ήχος της υποφέρει από το σαφώς υποδεέστερο κύκλωμα αναλογικής μίξης.

Αν με ρωτάς τώρα για τα χαρακτηριστικά αυτού καθ' αυτού της κάρτας ήχου τότε και πάλι θα οδηγηθούμε στο κατά πόσο έχει νόημα να συγκρίνουμε με βάση την θεωρία ή την πράξη.
Στην θεωρία κάθε επιπλέον διαφορά προς "τα πάνω" είναι καλή. Αλλά στην πράξη μπορεί να είναι και αχρείαστη.

Στο Αγγλόφωνο forum είχαμε μια συζήτηση πριν απο λίγες μέρες για τα CDJ-2000NXS2 και τα Denon SC5000 Prime, και μιλούσαμε για τις δυνατότητες της κάρτας ήχου που έχουν: http://www.virtualdj.com/forums/215081/General_Discussion/Coming__Denon_SC5000_prime.html?page=4
Εδώ ένας τύπος σύγκρινε το frequency range των CDJ-2000NXS2 που είναι 4Hz με 40KHz με το frequency range των SC5000 Prime που είναι 22Hz με 22KHz.
Θεωρητικά λοιπόν τα CDJ έχουν πολύ πιο γ@μ@τη κάρτα ήχου. Πρακτικά όμως δεν έχουν καμία διαφορά (τους λόγους μπορείς να τους διαβάσεις στο link)
Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι το dynamic range (Signal to noise ratio) που είναι 115db για τα CDJ και 116db για τα SC και η παραμόρφωση που είναι < 0.0018 % για τα CDJ και < 0.0015% για τα SC.
Από τα παραπάνω 2 (dynamic range και total harmonic distortion) το μοναδικό που έχει κάποια σοβαρή διαφορά είναι το THD αλλά και πάλι η διαφορά αν και σοβαρή μπορεί να γίνει αντιληπτή μόνο σε πολύ ακραίες περιπτώσεις.

Τέλος για να απαντήσω πιο άμεσα στην ερώτηση σου: Δεν μου έχει τύχει θεωρητικά καλή κάρτα ήχου να μην βγάζει καλό αποτέλεσμα. Μου έχει τύχει μόνο κάρτα ήχου κατηγορίας θεωρητικά Ferrari να βγάζει αποτέλεσμα κατηγορίας θεωρητικά Porsche γιατί απλά δεν την βοηθούσε το υπόλοιπο σύστημα να δώσει το κάτι παραπάνω (όπως π.χ στα CDJ-2000NXS2 δεν υπάρχει ηχοσύστημα που να παίζει χαμηλές συχνότητες 10Hz ή ψηλές της τάξης των 30KHz)

Σημείωση:
Μια "κορυφαία" κάρτα ήχου τύπου RME κοστίζει από 500-600 ευρώ και άνω, μέχρι μερικές χιλιάδες ευρώ...
Σαφώς με αυτά τα χρήματα κάποιος μπορεί να βρει ένα πολύ αξιόλογο controller με πολύ αξιόλογη κάρτα ήχου.
Επίσης κάρτες ήχου τύπου RME/Apogee κτλ προορίζονται από την φύση τους για χρήση σε Studio και όχι για Dj's.
Τέλος τα Entry Level προϊόντα αυτών των εταιριών (της τάξης των 200-300 ευρώ) έχουν "ποιότητα" ήχου παρόμοια με αυτή ενός μέσου controller. Κι αυτό γιατί είναι consumer grade προϊόντα για χρήστες που θέλουν κάτι παραπάνω απ οτι τους δίνει η ενσωματωμένη κάρτα ήχου του υπολογιστή/laptop τους...
 

Posted Wed 02 Aug 17 @ 3:49 pm
Για την SX2 ήταν κατανοητό. Απλά είπα μήπως ανέφερες και καμιά άλλη και βγάζαμε λαυράκι... :P

Το νήμα που ανέφερες το παρακολουθούσα και κάποια στιγμή ήμουν έτοιμος να ρωτήσω εάν τα 20Hz τα άκουγε ή τα έβλεπε (κίνηση κώνου), αλλά το απέφυγα τελικά για να μην γίνω "εριστικός"...

Κάτι τελευταίο: Το να δημιουργούνταν (από κάποιο μέλος του forum) ένα νήμα με TOP controllers, με VFM controllers, αλλά και με BD controllers επιτρέπεται ή θα αποτελούσε έμμεση (θετική ή αρνητική διαφήμιση)?
 

Posted Wed 02 Aug 17 @ 6:41 pm
Από τη στιγμή που κάποιο μέλος εκφράζει την άποψη του δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα.
Πάντως μπορώ να το ξεκινήσω εγώ προτείνοντας ένα μίκτη
 

Posted Wed 02 Aug 17 @ 8:05 pm
Thru crossfader. So you have something to touch all the time without messing up the mix!!!

Γουστάρω... :-)))
 

Posted Wed 02 Aug 17 @ 8:26 pm


(Old topics and forums are automatically closed)