Quick Sign In:  

Forum: Greek Forum

Topic: Συνδεση πολλων ενισχυτών και ενδείξεις

This topic is old and might contain outdated or incorrect information.

Γειά σας. Εχω μια απορία! Οταν συνδεω τα ηχεία μου (400 rms 8ohm) με τον ενισχυτή μου (900 watt 8 ohm) τοτε οτι ένδειξη δείχνει ο ενισχυτής την ίδια ακριβώς δείχνει και η κονσόλα μου( adj vms5). Δηλαδή... Οταν η κονσόλα δείχνει 0db το ίδιο δείχνει και ο ενισχυτής μου οταν τα ηχεια παίζουν foul range! Οταν όμως τα ήχεια τα συνδεσω στον ιδιο ενισχυτή ο οποίος έχει dsp και κοψω τις χαμηλές συχνότητες... Τοτε ενω ο ενισχυτής δείχνει πχ κοκκινα η κονσόλα δείχνει μόνο δυο γραμμές πράσινα db. Γιατί υπάρχει αυτη η διαφορά μονο όταν κόβω τις χαμηλές συχνότητες? Σημ.. Τις κοβω για να συνδέσω τα sub μου με αλλο ενισχυτή ιδιο ακριβως με αυτον των δορυφόρων!
Επίσης πως μπορώ να προφυλαξω τα ηχεία μου απο παραμόρφωση αν δεν την ακουω (πχ τα ηχεία είναι ανάποδα και μακριά απο εμένα κ δεν έχω monitor) κι αν δεν εχω οπτική άμεση επαφή με τους ενισχυτές μου?
 

Posted Fri 24 Jan 20 @ 8:54 pm
1. Για να αναπαραχθούν οι εκάστοτε συχνότητες (από τα εκάστοτε μεγάφωνα) απαιτείται ηλεκτρική ισχύς. Όσο λιγότερες είναι οι αναπαραγόμενες συχνότητες (crossing, μέσω DSP ενισχυτή ή Crossover). τόσο λιγότερη είναι και η απαιτούμενη ισχύς. Τα VU Meters των εκάστοτε ενισχυτών, ανεξαρτήτως εάν είναι αναλογικά ή ψηφιακά, απεικονίζουν την εν λόγω ισχύ στην έξοδο (των ενισχυτών).
Συνεπώς, μπορεί εσύ να δίνεις πλήρη ισχύ "οδήγησης" (από τον controller προς τους ενισχυτές), αλλά μέσω DSP (των ενισχυτών) αυτή "περιορίζεται" μόνο στην απαιτουμένη για την αναπαραγωγή των συγκεκριμένων συχνοτήτων.
Η δε διαφορά, δεν υφίσταται μόνον όταν "κόβεις" τις χαμηλές, αλλά και τις υψηλές. Απλά, στην 2η περίπτωση η "μείωση" είναι κατά πολύ μικρότερη και δεν γίνεται άμεσα - οπτικά (μέσω των leds) αντιληπτή.

2. Είτε θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις το Limiter των ενισχυτών (εφόσον διαθέτουν), είτε κάποιο LMS, το οποίο θα διαθέτει Limiter και (ταυτόχρονα) Compressor.
 

Posted Fri 24 Jan 20 @ 11:19 pm
Οι ενισχυτές είναι οι dynacord L3600 κι έχουν limiter! Απλως τώρα που πηρα sub βλεπω αυτη τη διαφορά! Πρώτα... Μονο με τους δορυφόρους... Ηξερα πως οτι ακριβως έβλεπα στο μικτη αυτό ηταν και στον ενισχυτή! Τώρα με τα sub δεν έχει καμία σχέση κ μάλιστα ο μικτής δείχνει ελάχιστα (δυο πράσινα μονο) τη στιγμή που ο ενισχυτής δείχνει το πρώτο του πορτοκαλί. Αν αφαιρέσω τα sub ο μικτής δείχνει ακριβώς οτι κι ο ενισχυτής!
Σημ. Τα ηχεία μου είναι τα ev elx 115 (400rms) οι ενισχυτές είναι 2x900 8ohm 2x1700 4ohm

Δηλαδή μου λέτε ότι πρέπει υποχρεωτικά να εχω τους ενισχυτές μου δίπλα μου για να προσέχω τα limit και να χαμηλώνω τα gain. Αλλος τρόπος να βλεπω τι κάνουν οι ενισχυτές απο το μικτη δεν υπάρχει (οπως οταν τα παίζω full range).?
Μήπως αν παρω ξεχωριστό dsp-crossover-prossesor θα βλέπω κάτι διαφορετικό?
 

Posted Sat 25 Jan 20 @ 7:29 am
Ρωτώ γιατί αυτο που μου είπες είναι η λειτουργία του dsp. Και φυσικά είναι σωστό! Ομως γιατί οι ενδείξεις του controller μου είναι διαφορετικές? Οταν παιζω full range τότε είναι ίδιες με του ενισχυτή! Όταν βαζω preset... Τοτε οι ενδείξεις του ενισχυτή δεν επηρεάζονται ενω του controller κατεβαίνουν και δεν ξεπερνούν τα δύο πρώτα πράσινα (τη στιγμή που ο ενισχυτής ειναι πορτοκαλί)
 

Posted Sat 25 Jan 20 @ 10:10 pm
Θα στα γράψω λίγο μπακαλίστικα, για να μπεις στο νόημα...

1. Τα VU Meters, που βλέπεις σε έναν controller (ή ένα mixer), πρακτικά σου δείχνουν ηλεκτρική τάση (volts rms) εξόδου.
Η εν λόγω ηλεκτρική τάση στα 0db, δύναται να διαφέρει από controller σε controller, αναλόγως εάν ο controller είναι για "οικιακή χρήση" ή "επαγγελματική χρήση".

2. Τα VU Meters, που βλέπεις σε έναν amplifier, πρακτικά σου δείχνουν ηλεκτρική τάση (volts rms) εξόδου επίσης.

3. Επειδή η "οδήγηση" ενός amplifier μπορεί να διαφέρει ανά περίπτωση και περίσταση (π.χ. μέσω controller ή mixer ή LMS), γι αυτό ακριβώς το λόγο και οι (επαγγελματικοί) ενισχυτές διαθέτουν ποτενσιόμετρα, μέσω των οποίων ρυθμίζεις την τάση στην εισόδου τους, ώστε με την μέγιστη τάση εισόδου (0db), να επιτυγχάνεις την μέγιστη τάση εξόδου τους (0db).

4. Στην δική σου περίπτωση (κατά τύχη) και όταν ο ενισχυτής σου είναι σε full range, επιτυγχάνεται το #3, όταν τα ποτενσιόμετρα του ενισχυτή είναι στο max.

5. Στην περίπτωση κατά την οποία ο ενισχυτής σου δεν είναι ρυθμισμένος σε full range, άρα αναπαράγει ένα μέρος συχνοτήτων, τότε (όπως σου ανέφερα και πιο πάνω) απαιτείται μικρότερη τάση (εισόδου). Γι αυτό ακριβώς το λόγο και "οδηγώντας" τον με μικρότερη τάση εισόδου (π.χ. -10db), αυτός επιτυγχάνει την μέγιστη τάση εξόδου (0db).

6. Σε αυτή την περίπτωση, μία πολύ "πρόχειρη" λύση, είναι να κάνεις κάποιες διεξοδικές δοκιμές, ώστε χαμηλώνοντας τα ποτενσιόμετρα του ενισχυτή, να επιτύχεις τα VU Meters του controller να "ταυτίζονται" με τα VU Meters του crossaρισμένου ενισχυτή χαμηλών συχνοτήτων. Και, όταν βρεις την ιδανική ρύθμιση, θα πρέπει να θέσεις την ίδια ακριβώς ρύθμιση (ποτενσιομέτρων) και στον crossαρισμένο ενισχυτή των υψηλών συχνοτήτων (εφόσον οι ενισχυτές είναι της ίδιας εταιρίας και της ίδιας σειράς).

Η ορθή - διαχρονική λύση, είναι να εγκαταστήσεις ένα LMS (Loudspeaker Management System) στο rack σου και πλέον όλα να ρυθμιστούν πολύ εύκολα και σωστά.
 

Posted Sun 26 Jan 20 @ 10:04 am
Δεν ξέρω τα presets των ενισχυτών, αλλά αν μου επιτρέπεται θέλω να κάνω μια μικρή παρέμβαση:

Σε ένα σωστά ρυθμισμένο σύστημα το μοναδικό "κοινό" σημείο αναφοράς είναι το όριο από 0db στα +3db στην έξοδο του μίκτη και το clip των ενισχυτών.
Θεωρητικά λοιπόν στο όριο αλλαγής από αρνητικές τιμές σε θετικές στην έξοδο του μίκτη να αναβοσβήνουν ελάχιστα (σπάνια) τα clip των ενισχυτών. Έτσι ξέρουμε οτι η μέγιστη ένταση που μπορούμε να στείλουμε στο σύστημα είναι αυτή στο όριο των 0db.

Τώρα:
1) Τα λαμπάκια κάθε ενισχυτή μπορεί να δείχνουν τελείως διαφορετικά πράγματα.
2) Από τη στιγμή που δεν έχεις LMS τότε στον ενισχυτή στέλνεις σήμα full range και αυτός κόβει τιε συχνότητες που του ορίζεις. Αυτό που ΔΕΝ ξέρουμε όμως, είναι αν κόβοντας τις συχνότητες εφαρμόζει και επιπρόσθετο gain στην προενίσχυση του ή όχι.
3) Σε περίπτωση που είχες LMS στον ενισχυτή δεν θa έστελνες σήμα Full Range αλλά "κομμένο". Επίσης ΔΕΝ θα χρησιμοποιούσες κάποιο preset στον ενισχυτή αλλά θα τον άφηνες σε full range. Σε αυτή την περίπτωση και μιλώντας για τον ίδιο ενισχυτή, θα έβλεπες σαφώς "πτώση" των vu-meter/leds του ενισχυτή για την ίδια ένταση εισόδου.

Συμπεράσματα:
1) Ψάξε προσεκτικά τα presets του ενισχυτή, και αν υπάρχει η δυνατότητα να φτιάξεις δικό σου.
Το πιθανότερο είναι οτι αλλάζοντας preset ο ενισχυτής αλλάζει και στάδιο προενίσχυσης (ώστε να αποδώσει 900 Watt παίζοντας μόνο υψηλές συχνότητες για ηχεία bi-amp)

2) Αφού θες να βάλεις και sub με χωριστό ενισχυτή ή θα βάλεις LMS ή θα διαβάσεις πολύ προσεκτικά τις οδηγίες του ενισχυτή για το πως δουλεύουν τα presets του και πως πρέπει να γεφυρώσεις τα σήματα από τον ένα στον άλλο.
 

Posted Mon 27 Jan 20 @ 12:28 pm
Οι ενισχυτές μου έχουν ενσωματωμένο dsp είναι ψηφιακοί και έχουν έτοιμα preset διαφόρων μοντέλων της dynacord! Δεν ξέρω αν έχουν lms η οχι! Πιστεύω ομως οτι έχουν... Σας στέλνω τη συντόμευση της omicron
https://www.omikron.gr/E010306-l3600fd

Και πειτε μου εσείς
 

Posted Mon 27 Jan 20 @ 5:58 pm
LMS είναι τα αρχικά της φράσης Loudspeaker Management System και αποτελεί μία ξεχωριστή "φέτα", η οποία παρεμβάλλεται μεταξύ του Mixer ή Controller και των ενισχυτών ή των ενεργών ηχείων. Και για να έχεις μία εικόνα του πως είναι μία τέτοια "φέτα", δες εδώ: https://dbxpro.com/en/products/driverack-pa2

Η εν λόγω "φέτα" (όταν είναι της "προκοπής"), όχι μόνον αντικαθιστά το DSP οποιουδήποτε τελικού (επαγγελματικού) ενισχυτή, αλλά έχει πολύ περισσότερες και βασικότερες λειτουργίες, γεγονός που την χρίζει απαραίτητη σε κάθε "σοβαρή" εφαρμογή ήχου PA (και όχι μόνον)...
 

Posted Mon 27 Jan 20 @ 6:41 pm
 

Posted Mon 27 Jan 20 @ 7:05 pm
Η απάντηση στο ερώτημά σου "εάν κάνει", είναι σχετική και εξαρτάται από το τι ακριβώς θέλεις να κάνεις. Όπως και να χει, ο LMS που σου έστειλα σε link, αποτελεί την καλύτερη επιλογή, σε αυτά τα χρήματα (VFM)...
 

Posted Tue 28 Jan 20 @ 5:28 pm
Με μια γρήγορη ματιά στο manual των ενισχυτών σου θα πρέπει να χρησιμοποιείς τα presets F5 και F6 (Sub Stereo #1 και Top Stereo #1)
Αυτά χρησιμοποιείς ή άλλα;
 

Posted Tue 28 Jan 20 @ 7:09 pm
Χρησιμοποιώ Αλλα γιατί σε αυτά τα sub παίζουν σαν ηχεια (περνάει φωνή). Χρησιμοποιώ τα preset των dynacord 115 δορυφόρων με τα αντίστοιχα των sub τους
 

Posted Tue 28 Jan 20 @ 7:33 pm
Θα σου πρότεινα να χρησιμοποιήσεις τα Presets: F8 & F9. Γενικότερα το Linkwitz Riley crossing, είναι προτιμότερο (σε PA) από το Butterworth crossing...
 

Posted Fri 31 Jan 20 @ 11:45 am
Μπαρμπα Γιώργη.... Κινέζικα μιλάς? 😂😂😂
Δεν κατάλαβα... Τι είναι προτιμότερο? 🤔🤔🤔🤔🤔
 

Posted Sat 01 Feb 20 @ 7:00 pm


(Old topics and forums are automatically closed)